Passagiers lek geslagen cruiseschip gered
JUNEAU - Voor de kust van de Amerikaanse staat Alaska is een cruiseschip lek geslagen. Alle 248 passagiers van de Empress of the North konden in enkele uren in veiligheid gebracht worden. De 33 leden van de bemanning bleven aan boord om de raderstoomboot naar de dichtstbijzijnde haven te brengen, aldus de woordvoerder van de Amerikaanse kustwacht, Mark Guillory, maandag.
De 110 meter lange raderstoomboot had volgens de kuswacht rond 2.00 uur 's nachts plaatselijke tijd een rots acht kilometer van de kust geramd. Het cruisschip sloeg daarbij lek. Toen het schip steeds meer water maakte, kwam het bevel tot evacuatie. De Empress bevond zich op het ogenblik van het ongeval circa 90 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Juneau.

De nachtelijke reddingsoperatie werd door felle wind, metershoge golven en het ijskoude water bemoeilijkt, zei de woordvoerder van de kustwacht, Jeff Carter. Volgens woordvoerder Dan Miller van de rederij was het lek tegen de vroege ochtend gedicht. Water werd uit het ruim gepompt en het schip werd weer gestabiliseerd. Ook de energievoorziening werkt weer. De Empress kan opnieuw op eigen kracht sturen en zet nu koers naar de dichtsbijzijnde haven.

De 112 kajuiten op de vier scheepsdekken waren overwegend door senioren geboekt. De stoomboot, die eigendom is van de rederij Majestic America Line uit Seattle in de Amerikaanse staat Washington, was pas zaterdag uit Juneau vertrokken voor een pleziervaart van zeven dagen.