Hoge gletsjers in de Alpen smelten niet
Foto: © Photo News
PARIJS - In de Alpen smelten de gletsjers die boven 4.200 meter liggen niet, in tegenstelling tot hun lager gelegen soortgenoten. Dat melden de wetenschappers van het Nationaal Centrum voor Wetenschappelijk Onderzoek (CNRS) in Grenoble.
Op de kleine ijskappen van de Mont Blanc en de Dôme du Gouter (een bergtop in het centrale deel van het Mont Blancmassief) is de hoeveelheid sneeuw niet veel afgenomen sinds het begin van de twintigste eeuw, ondanks de opwarming van het klimaat op onze planeet. Dat meldt het onderzoeksteam van Grenoble.

‘Het afsmelten van de sneeuwlaag op deze hoogte is niet meer voorgevallen sinds de uitzonderlijk warme periode in 2003’. De massa sneeuw op hoogtegletsjers is dus afhankelijk van slechts twee parameters: sneeuwval en de afvloeiing van ijs onder het gewicht.

Het onderzoeksteam heeft de sneeuwval, sneeuwdichtheid en afvloeiingssnelheid op de Dôme du Gouter bijgehouden sinds 1993. De meteorologische gegevens vanaf 1923 worden door het station in Chamonix opgemeten en doorgegeven, net zoals oude topografische kaarten.

Uit de gegevens kon het team afleiden dat de gletsjers van de Mont Blanc en de Dôme du Gouter tussen 1905 en 2005 maar een paar meter weggeschuurd zijn. De Mer de Glace daarentegen, een toeristische gletsjer op 1800m aan de noordkant van de Mont Blanc, heeft tijdens dezelfde periode meer dan 120 meter verloren.

‘Dat wilt zeggen dat de ijsmassa op de Mont Blanc en de Dôme du Gouter nog geen gevolgen ondervinden van de opwarming van de aarde. En toch was de temperatuur hoog genoeg om een beetje afsmelting van de bovenste lagen te veroorzaken. Als deze warme perioden in de toekomst vaker zullen voorkomen, zal er steeds meer sneeuw afsmelten, zodat ‘eeuwige sneeuw’ op deze hoogten geen garantie meer zal blijven’, menen de wetenschappers.

De studie van de wetenschapsgroep op Grenoble werd gepubliceerd in het vakblad Journal of Geophysical Research.