L&H had fictieve omzet van 166 miljoen euro
GENT - Volgens het openbaar ministerie heeft het failliete spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie Speech Products (LHSP) eind de jaren negentig voor minstens 166 miljoen euro fictieve omzet geboekt. In de eerste twee kwartalen van 2000 ging het om tenminste 143 miljoen dollar.
Dat blijkt uit een synthesedocument van de dagvaarding, dat het Gentse parket-generaal op een voorbereidende vergadering voor het strafproces aan de pers verstrekte.

Het belangrijkste onderdeel van de dagvaarding is de beschuldiging dat de financiële rapportering van LHSP werd vervalst.

Volgens de dagvaarding werd in 1997 een bedrag van 1,86 miljoen euro van de 85,6 miljoen euro gerapporteerde geconsolideerde omzet ten onrechte opgenomen. In 1998 ging het om 27,6 miljoen euro op een omzet van 201,3 miljoen euro. In 1999 zou 136,3 miljoen euro van de 323,3 miljoen euro fictief geweest zijn.

Het samenvattende document vermeldt ook de in dollar geboekte vermoedelijke valse omzet voor de eerste twee kwartalen van 2000. Volgens de dagvaarding was in dat halfjaar meer dan de helft van de omzet fictief: in het eerste kwartaal minstens 66,9 miljoen dollar van een geconsolideerde omzet van 110 miljoen dollar, in het tweede kwartaal ten minste 76,1 miljoen dollar van een geconsolideerde omzet van 154,9 miljoen dollar.

Het totaalbedrag aan fictieve omzet bedraagt volgens de speurders dus minstens 166 miljoen euro en 143 miljoen dollar.

Proces

Het proces start op 21 mei in het International Convention Center (ICC) in Gent. Het dossier komt voor het Gentse hof van beroep, omdat een van de beklaagden, Dirk Cauwelier, voormalig bestuurder bij LHSP, plaatsvervangend rechter is bij de handelsrechtbank van Ieper.

Het Gentse parket-generaal acht het weinig waarschijnlijk dat de eigenlijke debatten nog voor het gerechtelijke verlof kunnen starten. Het gerecht heeft voor de zomer het auditorium in het ICC voor twee weken gehuurd, maar vermoedelijk worden dan enkel formele regelingen getroffen.