Vakbonden Post Gent bereiken akkoord met directie
De afstand van de redactie aan de Alfons Gossetlaan tot het postkantoor van Zellik bedraagt volgens de zoekmachine van De Post
1,2 km, maar volgens Mappy is dat 1,87 km (zie kaart). Wim Kempenaers
Foto: © Wim Kempenaers
GENT - Er is een voorakkoord bereikt tussen De Post en de vakbonden over de sociale onrust in Gent 1. Dat postkantoor bedient het centrum van de stad Gent, maar ligt door een staking al enkele dagen plat. Het personeel klaagt over de werkdruk en bij de nachtploeg staan jobs op de tocht.
Dinsdagmorgen stemt het personeel over het voorstel tot akkoord, zegt vakbondsman Albert Leydens.

Als het personeel akkoord gaat met de tekst, wordt er vanaf dan niet meer gestaakt. Door de staking heeft het centrum van de stad geen of niet alle post gekregen.

Vorige week legden de postbodes het werk neer uit onvrede met Georoute 2, een gecomputeriseerd systeem om de postroutes uit te stippelen. Ze kloegen over de aanslepende problemen met Georoute 2. Al in de zomer van vorig jaar was aan de alarmbel getrokken, en nog altijd waren er geen aanpassingen gebeurd om de problemen op te lossen, aldus de bonden. De postmannen klagen over overwerk en over de willekeurige versterking, die nu eens wel dan weer niet voorhanden is.

Nieuw sorteersysteem

De postbodes ondervinden ook de gevolgen van een nieuw systeem voor de sortering, waardoor ze volgens Leydens 's morgens minder tijd hebben om hun stukken op orde te steken vooraleer ze aan hun ronde beginnen. De sortering van de poststukken gebeurt nu immers in een gloednieuw sorteercentrum buiten de stad. Om hun stukken op orde te steken, krijgen de uitreikers daarom minder tijd toegemeten. 'Onvoldoende om de klus te klaren', zegt Leydens.

Ook de nachtploeg legde al het werk neer. 'Vannacht hebben ze op halve kracht gewerkt', zegt hij. 'Van de postbodes was vandaag hoogstens 10 procent aan het werk'. Ander nadeel van de sortering in het splinternieuwe centrum is immers dat een aantal werknemers uit de nachtploeg in Gent 1 hun job verliezen of minstens elders aan de slag moeten binnen de Post. Volgens Leydens heeft een voorlopige test uitgewezen dat er in Gent 1 minder jobs dreigen verloren te gaan dan eerst gedacht.