Vijftienduizend werknemers Deutsche Telekom staken
BERLIJN - Bij de Duitse telecommaatschappij Deutsche Telekom hebben volgens vakbondscijfers al 15.000 werknemers het werk neergelegd. Ze staken tegen plannen van het concern om duizenden banen uit te besteden. De top van de G8, die begin juni in Duitsland plaats vindt, kan verstoord worden door het conflict tussen de telecommunicatiereus en de vakbond Verdi, aldus een woordvoerder van de vakbond maandag.
Zowel bij de callcenters als bij de technische diensten wordt er gestaakt, aldus de coördinator van de staking. Klanten moeten voorbereid zijn op een langere wachttijd voor de installering van een vaste lijn of internet.

De werknemers van de telecommunicatiegroep hebben vrijdag het werk neergelegd tegen de uitbesteding van 50.000 banen aan een nieuw filiaal met lagere arbeidsvoorwaarden en verloning. De vakbond voorziet dat de staking 'weken' kan duren.

Het hoofd van het bedrijf heeft zondag in een krant gezegd een oplossing te willen vinden, samen met de vakbond. Indien er geen akkoord uit de bus komt met de vakbond 'zullen we gedwongen worden om voort te gaan met de verkoop van onderdelen om de kosten te beheersen. En voor de werknemers is dit in ieder geval de slechtste oplossing', aldus de bedrijfsleiding.

Het bedrijf stelt in totaal zowat 160.000 mensen te werk, onder wie 80.000 in de diensten en internet. Ongeveer 30.000 werden opgeroepen te staken.

G8-top

In Heiligendamm, waar de G8-top plaats zal vinden en in Kühlungsborn, waar het perscentrum zal zijn, werkt geen enkele monteerder of technicus, aldus de woordvoerder van de dienstenvakbond. Het bedrijf zou instaan voor de organisatie van de telecommunicatie. De top van het bedrijf heeft opnieuw de vakbond opgeroepen om de G8-top niet in gevaar te brengen door hun staking.

Deutsche Telekom kan nog werknemers met een ambtenarenstatuut, die niet mogen staken, oproepen om te werken in Heiligendamm.