Duitse minister brengt blitzbezoek aan Moskou
Walter Steinmeier
BRUSSEL - De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Frank-Walter Steinmeier, brengt dinsdag een blitzbezoek aan Moskou. Het Duitse voorzitterschap van de Europese Unie hoopt er de toenemende spanningen tussen de EU en Rusland te bedaren met de Europees-Russische top in Samara later deze week in het vooruitzicht.
Steinmeier bracht maandag zijn Europese ambtgenoten tijdens een bijeenkomst in Brussel op de hoogte van zijn aanstaande blitzbezoek aan Moskou. De onverwachte démarche komt er op uitnodiging van zijn Russische collega Sergej Lavrov. De Rus wil overleggen over het gespannen klimaat tussen de EU en Rusland.

Donderdag en vrijdag vindt in het Russische Samara de jaarlijkse top tussen de Europa en Rusland plaats. De gesprekken van president Vladimir Poetin met de Duitse bondskanselier Angela Merkel en Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso beloven bijzonder moeilijk te worden als gevolg van de spanningen tussen Rusland en enkele Oost-Europese landen. 'De situatie is ingewikkeld, maar net dan moeten we blijven praten', verklaarde Steinmeier. Hij hoopt dat in beide kampen 'het gezond verstand zal zegevieren'.

Handelsembargo

Moskou handhaaft al enige tijd een embargo op de import van vlees uit Polen. De Russen beweren dat de Poolse producten niet voldoen aan de kwaliteitsnormen, maar de Europeanen vinden dat Warschau voldoende inspanningen heeft geleverd.

Uit protest blokkeert Polen de opening van onderhandelingen met Rusland over een nieuw partnerschapsakkoord. Dat akkoord is van bijzonder belang omdat er over de toekomstige energiebevoorrading onderhandeld moet worden. Rusland is één van de belangrijkste energieleveranciers van Europa.

In het zog van Polen varen ook de Baltische staten een steeds hardere koers tegen Rusland. Litouwen en Estland, waar vorige maand nog zware rellen plaatsvonden tussen de ordediensten en leden van de Russische minderheid in het land, lieten de voorbije dagen uitschijnen dat ze zich willen aansluiten bij het Poolse veto tegen de opening van onderhandelingen.