PEKING - Een Chinese ondernemer die samen met zijn vrouw een tweede kind gekregen heeft, moet 600.000 yuan of 760.000 euro boete betalen omdat hij de een-kindpolitiek van China niet gerespecteerd heeft.
'Of je nu rijk of arm bent, iedereen is gelijk voor de wet inzake gezinsplanning', zei Zhang Weiqing, hoofd van de Nationale Bevolkings-en Gezinscommissie.

De straffen op het niet respecteren van de wet die zegt dat echtparen maar één kind mogen hebben, verschillen van plaats tot plaats. In de centrale provincie Anhui, waar de zakenman beboet werd, zijn de boetes bijzonder hoog en kunnen ze drie tot vier keer hoger liggen dan het gemiddelde jaarlijkse gezinsinkomen.

Zhang waarschuwde voor een nieuwe bevolkingsexplosie nu meer en meer Chinezen het geld hebben om de boete te betalen die staat op het krijgen van een tweede kind. Het aantal rijken dat meer dan één kind heeft, stijgt snel, zo zegt de Bevolkings-en Gezinscommissie. Zowat tien procent van de gefortuneerden zou drie kinderen hebben.

De één-kindpolitiek geldt in China sinds 1980 en is bedoeld om de bevolkingsexplosie aan banden te leggen. China telt op dit ogenblik 1,3 miljard inwoners, of een vijfde van de wereldbevolking. De overheid wil het aantal onder de 1,45 miljard houden.