BRUSSEL - De aardgasfactuur is sinds begin 2007 fors gedaald, tot het laagste niveau in twee jaar tijd. Reden is de daling van de internationale aardgasprijzen. Dat blijkt maandag uit het marktrapport 2006 van de Vlaamse energieregulator VREG. Die verwacht een 'stroomversnelling' op de energiemarkt volgend jaar. Die markt is nu nog erg geconcentreerd.
Helemaal op punt staan de cijfers van de Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG) nog niet, maar ze zijn wel betrouwbaar genoeg om conclusies uit te trekken. Sinds begin dit jaar is de elektriciteitsprijs gestabiliseerd en is er zelfs een lichte daling van de gemiddelde prijs.

De stabilisering komt er na een continue stijging sinds 2005. Nog spectaculairder is het beeld voor de aardgasprijs, waar het laagste niveau sinds twee jaar wordt bereikt en opnieuw het niveau van juli 2005 wordt gehaald. Reden is de terugval van de internationale aardgasprijzen.

De prijzen in Vlaanderen in 2006 bleven steeds onder het niveau in Wallonië. Het bewijs voor de VREG dat de concurrentie weegt op de prijzen. Dat moet het beeld nuanceren dat een analyse van de concentratiegraad oplevert. De 'Herfindahl-Hirschman index (HHI)’ -een wetenschappelijke formule die de concentratie van een markt meet- levert een 'verontrustend hoge concentratiegraad' op voor de Vlaamse energiemarkt, aldus Dirk Van Evercooren, sociaal-economisch directeur bij de VREG.

Volgens de regulator is de markt echter niet ingedommeld. Naast de druk op de prijzen, concludeert de VREG dit uit het percentage aan bewuste leverancierswissels vorig jaar: 5 procent van de afnemers wisselde van leverancier, meer dan in 2005. 'De dynamiek van de markt neemt nog toe', aldus Van Evercooren.

De VREG verwacht dat de markt volgend jaar 'in een stroomversnelling' zal komen, als gevolg van de fusies en de daarmee gepaard gaande maatregelen. 'Die zou wel eens kunnen exploderen', aldus gedelegeerd bestuurder André Pictoel over de dynamiek op de markt.

De regulator verwijst naar de fusies die in aantocht zijn (Suez en Gaz de France, Nuon en Essent) en de pax electrica die als gevolg van die eerste fusie is afgesloten. 'De energiemarkt in Vlaanderen is beloftevol. Op het eerste zicht is ze rustig, maar intern is ze actief', dixit Pictoel.

Uit het marktrapport blijkt de dominantie van de historische leveranciers in hun wingebieden, ook al is dit minder het geval voor Luminus. Uit het rapport blijk voorts dat er een hoger percentage bij de bedrijven is dan bij de particulieren dat nog niet heeft gekozen. Blijkbaar zijn de bedrijven minder bezig met de liberalisering van de energiemarkt dan de gezinnen.