BRUSSEL - Het Franse Atos Origin, gespecialiseerd in computerdiensten en in België bekend als moedermaatschappij boven Banksys, wordt niet verkocht. In maart had het bedrijf nochtans twee zakenbanken bij de hand genomen om een overnemer te zoeken.
Er waren wel geïnteresseerden, maar hun biedingen lagen te laag, zo oordeelde de raad van bestuur. Dat betekent dat Atos Origin op zelfstandige basis voort wil groeien. In het eerste kwartaal steeg de omzet met 6,9 procent tot 1.435 miljoen euro en de doelstelling voor heel het jaar bedraagt 8,5 procent groei. Tegen 2009 beoogt het bedrijf een verdubbeling van de operationele marge, in absolute cijfers. Atos Origin zegt nu ook dat het groeimogelijkheden in Azië onderzoekt.

Sinds vorig jaar verkeert het concern in grote moeilijkheden. Atos Origin moest vorig jaar drie winstwaarschuwingen geven waarin de doelstellingen voor de omzet en de winstmarges fors werden afgebouwd. Vooral op de Britse en de Italiaanse markt kreeg het concern zware klappen. Uiteindelijk maakte het bedrijf op een omzet van 5,4 miljard euro een winst van 247 miljoen euro.

Dat alles vond plaats terwijl de vraag naar informatiseringsdiensten sterk toenam. Het leidde ertoe dat de koers van het aandeel Atos Origin vorig jaar met 20 procent daalde, geheel tegen het heersende beursklimaat in. Daardoor zette het bedrijf zichzelf in de etalage.

In België is Atos Origin een van de grootste informaticadienstverleners. In ons land en Luxemburg werken ongeveer zevenhonderd mensen voor Atos Origin. Vorig jaar nam Atos de beheerder van het elektronisch betaalverkeer in België, Banksys, over. Volgens ingewijden betaalde Atos 320 miljoen euro voor de belangen van KBC, Fortis, ING en Dexia. voor Atos Origin Atos Origin is na Capgemini de grootste informaticadienstverlener van de Europese Unie. Door overnames verzesvoudigde het bedrijf de afgelopen tien jaar in omvang. Het conglomeraat is met ruim 50.000 werknemers actief in veertig landen.