Sarkozy ontmoet wantrouwige vakbonden
PARIJS - De nieuw verkozen Franse president Nicolas Sarkozy ontmoet maandag een aantal leiders van de Franse vakbonden. De vakbonden vrezen dat de komende regering hervormingen zal opleggen. 'We gaan vooral luisteren en zien wat hij voorstelt', zo verklaarde vakbondsleider François Chérèque, die als eerste Sarkozy in Parijs ontmoet. 'We zullen het hebben over de methode en manier van werken voor de maanden en jaren die komen.'
Sarkzoy, die vanaf woensdag officieel het ambt van president opneemt, ontmoet maandag en dinsdag de leiders van de vijf grootste vakbonden. Hij zal hen vier 'sociale conferenties' voorstellen voor in september. Die zullen handelen over sociale democratie, gelijk loon voor mannen en vrouwen, flexibiliteit, veiligheid en werkomstandigheden.

De vakbonden vrezen dat Sarkozy bepaalde hervormingen wil opleggen, zoals in verband met de overuren, de minimumdienst bij het openbaar vervoer in geval van staking of in verband met de pensioenregeling. Vlak na zijn verkiezingen gaven de vakbonden te kennen dat ze hem zouden beoordelen op basis van zijn daden.

Een naaste medewerker van Sarkozy, Claude Guéant, zei vorige week dat de vakboden niet tegen het oordeel van de Franse kiezers kunnen ingaan. De Fransen hebben immers voor Sarkozy gekozen op basis van een 'zeer duidelijk project', met neoliberale hervormingen. De president is volgens Guéant wel van plan om overleg te plegen.