AMSTERDAM - Een overname van ABN Amro door het bankentrio met Fortis leidt ook tot veel ontslagen bij deze drie banken zelf. Dat blijkt uit een briefwisseling tussen het consortium en ABN Amro, die maandag is gepubliceerd in opdracht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).
Door dat ingrijpen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) is er meer bekend geworden over de plannen die het bankenconsortium Royal Bank of Scotland (RBS), Fortis en Santander heeft met ABN Amro.

Het gaat om een negental documenten die Fortis, Royal Bank of Scotland en Santander hebben geopenbaard. Daaronder bevinden zich een paar brieven die begin mei door het trio aan ABN Amro zijn gestuurd.

Hierin geeft de groep meer informatie aan ABN Amro. Zij hoopten destijds hiermee de steun te krijgen van het bestuur van ABN Amro voor een alternatief bod, naast dat van Barclays.

Voorkennis en misleiding

Volgens de AFM moest deze informatie openbaar worden gemaakt, omdat 'de vertrouwelijkheid ervan niet langer gewaarborgd' zou zijn. De toezichthouder wil hiermee handel met voorkennis en mogelijke misleiding van beleggers voorkomen.

Onlangs klonken er stemmen dat de AFM de touwtjes rond ABN Amro achter de schermen steviger in handen zou moeten nemen.

Nieuwe aandelen

Uit de brieven van het consortium komt naar voor dat de drie banken 50 miljard euro wilden ophalen uit de markt om het bod van 72 miljard euro te financieren. De drie wilden onder meer nieuwe aandelen uitgegeven en geld ophalen bij institionele financiers, zoals zakenbanken. Een ander deel van de bieding zou, zoals bekend, worden betaald in aandelen RBS.

De banken lieten weten door meerdere financiële instellingen te zijn benaderd over deelname aan een eventuele financiering. Pikant genoeg merkten ze op dat zich daaronder ook adviseurs bevinden van ABN Amro.

ABN Amro is bij de fusie met Barclays geadviseerd door Lehman Brothers, Rothschild & Sons en UBS Limited. Ook Morgan Stanley is bij de transactie betrokken geweest.

Banenverlies

Verder zegden de banken dat als zij ABN Amro inlijven, het banenverlies niet veel groter uitvalt dan bij het scenario met Barclays. Bovendien zou een aanzienlijk deel ervan werknemers van de drie zelf raken.

Dit zou betekenen dat niet alleen personeel van ABN Amro de klappen ontvangt, zoals vakbonden vreesden. Bij een fusie met Barclays verdwijnen er 23.600 banen. Eventueel banenverlies bij de Amerikaanse dochter LaSalle is daarbij nog niet opgenomen.

Geen verrassingen

In de brieven staat precies vermeld wie welke onderdelen van ABN Amro krijgt. Daarbij kwamen er geen verrassingen naar boven. Wel opmerkelijk is dat Fortis liet weten de identiteit van ABN Amro te willen handhaven. Een overname van delen van ABN Amro zou Fortis de op twee na grootste private bank van Europa maken, aldus het concern.

Zoals bekend wees ABN Amro, de informatie ten spijt, een bod van het consortium vorige week maandag af. De bank zette vraagtekens bij de kwaliteit ervan. Inmiddels beraadt de groep zich over vervolgstappen. In elk geval maken ze voor 27 mei meer bekend, omdat ze daartoe wettelijk verplicht zijn.

LaSalle

De banken zitten in een lastig parket, omdat Bank of America zich openlijk eigenaar noemt van LaSalle. RBS wil dit kroonjuweel ook in handen krijgen. Indien aandeelhouders van ABN Amro de verkoop van LaSalle aan Bank of America verbieden, eisen de Amerikanen mogelijk miljarden aan schadevergoedingen. Het consortium wil niet voor die kosten opdraaien.

Maandag werd ook nog bekend dat de bestuursvoorzitter van ABN Amro, Rijkman Groenink, afziet van een commissariaat bij Shell. Het was al bekend dat sommige aandeelhouders van Shell liever niet wilden dat Groenink de positie kreeg.

De topman zegt nu zich volledig te willen richten op zijn werkzaamheden bij zijn bank.