GAZA-STAD - Ondanks een bestand is er in de nacht van zondag op maandag toch weer geweld uitgebroken tussen de rivaliserende Palestijnse bewegingen Fatah en Hamas in de Gazastrook.
Bij de nachtelijke gevechten die zich op verschillende plaatsen afspeelden vielen één dode en ten minste tien gewonden. Het totaal van het afgelopen etmaal kwam daardoor op vijf doden en ruim dertig gewonden, zeiden ziekenhuismedewerkers.

Egyptische bemiddelaars hadden de twee partijen zondagavond bij elkaar gebracht en zover gekregen dat zij toezegden hun strijders terug te trekken en gevangenen uit te wisselen.

Enkele uren later braken echter nieuwe gevechten uit. Volgens Fatah vielen aanhangers van Hamas een Fatah-kantoor aan, Hamas beweerde dat Fatah-aanhangers een controlepost die door Hamas-strijders werd bemand hadden aangevallen.

Het geweld laaide zondag op nadat een Fatah-commandant en zijn lijfwacht in een hinderlaag van Hamas waren gedood. In de schietpartij die daar op volgde werden twee medewerkers van een met Hamas verbonden krant uit een taxi gesleurd en neergeschoten. Beiden overleden later aan hun verwondingen.

Voorts zette de ontvoering van een bekende Hamas-geestelijke een hele reeks ontvoeringen in gang. Over en weer werden zeker veertien mensen ontvoerd, zei een Hamas-medewerker.

Het geweld zet de fragiele politieke alliantie tussen Hamas en Fatah onder druk. De wederzijdse belangen die bij de samenwerking gediend zijn - geen van beide kan alleen regeren en het is te onrustig voor nieuwe verkiezingen - maken het echter onwaarschijnlijk dat een van hen uit de eenheidsregering zal stappen.

In Israël werd zondag in het zogenoemde veiligheidskabinet door ministers de strategie besproken ten aanzien van de raketaanvallen die bijna dagelijks vanuit de Gazastrook op Israël worden uitgevoerd. Hoewel een tegenoffensief met raketten en een invasie in de Gazastrook zijn voorgesteld, zijn de meeste ministers, onder wie minister van defensie Amir Peretz, om diplomatieke redenen voorstander van een voorzichtiger benadering. Zij zijn zich ervan bewust dat militair ingrijpen de vorderingen in het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen teniet zou kunnen doen.