Olmert wil de erkenning van de Israëlische onafhankelijkheid over Jeruzalem
JERUZALEM - Ehud Olmert, de eerste minister van Israël, hoopt dat de Israëlische onafhankelijkheid over de stad Jeruzalem door de hele wereld aanvaard zal worden. Olmert verklaarde dit ter gelegenheid van de 40e verjaardag van de 'hereniging' van Jeruzalem.
'De voorbije 40 jaar zijn slechts een begin', verklaarde Olmert tijdens een toespraak ter gelegenheid van de 40e verjaardag van de verovering van het oostelijk deel door het Israëlische regering tijdens de Israëlisch-Arabische oorlog in juni 1967. 'Ik geloof, ik hoop en ik bid dat wij samen blijven werken aan de versterking van Jeruzalem en zijn grenzen vergroten zodat we wijken kunnen bouwen', verklaarde Olmert aan de klaagmuur.

Hij voegde eraan toe dat Israël hoopte dat zijn onafhankelijkheid over de heilige stad werd gerespecteerd door alle religies. De ambassadeurs van de Verenigde Staten en de Europese Unies hebben daarentegen laten weten dat ze woensdag niet zullen deelnemen aan de officiële plechtigheden ter gelegenheid van de 'hereniging' van de stad onder Israëlische onafhankelijkheid.

Op 16 mei viert Israël de officiële 'hereniging' van Jeruzalem door de staat. Deze hereniging wordt niet aanvaard door het merendeel van de internationale gemeenschap.