Paus terug naar Rome
SAO PAULO - Paus Benedictus XVI verliet zondagavond Sao Paulo na een bezoek van vier dagen aan Brazilië. Het is zijn eerste bezoek aan Latijns-Amerika sinds zijn pontificaat. Een vliegtuig met de paus steeg rond 21.00 uur plaatselijke tijd op op de internationale luchthaven van Sao Paulo.
Net voor zijn vertrek en tijdens zijn laatste toespraak in aanwezigheid van de Braziliaanse vice-president José Alencar, herinnerde Benedictus XVI zich de 'intense en onvergetelijke uren' die hij in Brazilië doorbracht. 'Het enthousiasme en de vroomheid van het volk staan voor altijd in mijn geheugen gegrifd', aldus de paus terwijl hij 'het levendige geloof van het Braziliaanse volk' eerde.

Tijdens zijn bezoek aan Brazilië, bevestigde Benedictus XVI de morele waarden van het Katholicisme en probeerde hij een nieuwe evangelische wind te geven aan de Latijns-Amerikaanse kerk terwijl hij zich keerde tegen de agressieve bekeringsijver van evangelische sekten.

Hij bekritiseerde ook de autoritaire regimes in Latijns-Amerika. Bovendien nodigde hij de geestelijken tijdens de opening van de vijfde Latijns-Amerikaanse bisschoppelijke conferentie ook uit om de verdediging van het geloof niet te vermengen met politiek engagement.

De paus werd enthousiast ontvangen in Brazilië. Meer dan een miljoen gelovigen woonden de eucharistieviering bij ter gelegenheid van Broeder Galvao, de eerste Braziliaanse heilige.