MANILLA - Communistische guerrillastrijders zijn van plan de Filipijnse verkiezingen van maandag te verstoren door aanvallen uit te voeren op zowel militaire als civiele doelen. Dat heeft de Filipijnse politie zondag gezegd.
Het zou de rebellen erom te doen zijn de regering in verlegenheid te brengen. In verschillende delen van het land is toegenomen activiteit van rebellen waargenomen.

In de laatste vijf dagen hebben communistische rebellen zeker negen aanvallen uitgevoerd. Zaterdag lieten zij een konvooi van leger en politie in een hinderlaag lopen in het noorden van het land. Daarbij vielen twee doden en dertien gewonden aan regeringszijde. Volgens de rebellen verloor het leger echter drie manschappen en vielen zeventien gewonden.

Het leger en de politie zijn sinds vorige week in verhoogde staat van paraatheid in verband met de verkiezingen - voor plaatselijke overheden en het Congres. Leger en politie zullen maandag stembureaus en dergelijke moeten bewaken en gevreesd wordt dat de rebellen hiervan misbruik zullen maken door elders toe te slaan.