Dierenbeschermers belemmeren Japanse walvisvangst
Foto: epa
De Japanse walvisvloot heeft het voorbije seizoen naar eigen zeggen duidelijk minder walvissen gevangen dan gepland. Reden waren de vele acties van dierenbeschermers. Dat deelde het Japanse ministerie voor Visserij maandag mee.
In totaal werden de afgelopen maanden 551 dwergvinvissen gevangen, 60 procent minder dan oorspronkelijk gepland. De walvisvaarders hadden eigenlijk 900 zeezoogdieren voor 'wetenschappelijke doeleinden' willen doden, waaronder 850 dwergvinvissen en 50 vinvissen.

Vinvissen werden echter nauwelijks gevonden, luidde het. Onder internationale druk moest Japan ook de geplande vangst van 50 bultruggen opgeven.

De milieuorganisaties Sea Shepherd en Greenpeace hadden de walvisvloot in de zuidelijke Poolzee gevolgd. Daarbij slaagden activisten er meermaals in de jacht te belemmeren.

De Europese Commissie en Australië hadden Japan opgeroepen de jacht op walvissen te staken. In 1986 werd een moratorium ingesteld op commerciële walvisvangst. Japan omzeilt het verbod, ondanks wereldwijd protest, door de jacht onder de noemer 'wetenschappelijke doeleinden' te plaatsen.