Verfaillie zet fouten recht
Het vakblad Nature concludeert dat in een publicatie van de onderzoekster Catherine Verfaillie fouten stonden. De resultaten van het onderzoek blijven overeind.
In het wetenschappelijke tijdschrift Nature publiceren de Vlaamse stamcelonderzoekster Catherine Verfaillie en collega-onderzoekers deze week een correctie op een artikel dat zij in 2002 publiceerden in het vakblad (Jiang, Y. et al. Nature 418, 41–49).

In dat onderzoek werden onder verantwoordelijkheid van Verfaillie de resultaten gegeven van een studie naar het isoleren van volwassen stamcellen uit het beenmerg van muizen.

Deze stamcellen, in vakjargon multipotent adult progenitor cells of kortweg MAP-cellen genoemd, bleken in staat tot het herstellen van cellen in verschillende weefsels, waaronder bloedcellen. De MAP-cellen bleken ook, zowel in laboratoriumschalen als in embryo's, in staat uit te groeien tot verschillende soorten andere functionele cellen.

Vorig jaar bleek dat in de publicatie en in de onderzoeksopzet mogelijk fouten zaten. Een commissie van wetenschappers die door Nature is gevraagd de studie nader te bekijken, heeft deze week haar conclusie bekendgemaakt: er stonden fouten in de gepubliceerde onderzoeksgegevens, maar de resultaten van de studie blijven overeind.

De onderzoeksgegevens waar het om gaat, betreffen onder meer een figuur met daarin het uiterlijk van het MAP-celoppervlak. De informatie in de tekst en de figuur blijken niet te corresponderen en dienen uit het artikel te worden gehaald. 'Omdat het gepresenteerde uiterlijk van het celoppervlak niet wezenlijk van invloed is op de wetenschappelijke conclusies, blijft overeind dat cellen zoals geïsoleerd op de wijze die wordt beschreven een herstellende werking hebben en multipotent zijn,' schrijft Nature.

In een reactie zegt Verfaillie: 'Dit zijn slordigheden die hersteld moeten worden. Dat is nu gebeurd. We kunnen nu verder met het kansrijke onderzoek naar volwassen stamcellen.'

Over vermeende fouten in een patentaanvraag voor de therapeutische toepassing van MAP-cellen blijft nog onduidelijkheid bestaan.

Verfaillie is vorig jaar met overheidsgeld naar Vlaanderen teruggehaald, na achttien jaar onderzoek in de VS.