Freya Van den Bossche ziet af van fractieleiderschap in Kamer
BRUSSEL - SP.A-kopstuk Freya Van den Bossche wordt geen fractieleider in de Kamer. Ze heeft besloten niet in te gaan op de vraag van het partijbureau om de oppositie in het parlement te leiden. Sp.a-voorzitter Johan Vande Lanotte geeft toe dat te snel beslist is om Freya Van den Bossche kamerfractieleider te maken.
In een persmededeling licht Van den Bossche haar beslissing toe.

'SP.A heeft de verkiezingen verloren. Het is een verlies waar Vande Lanotte verantwoordelijkheid voor opneemt, maar het is vanzelfsprekend het verlies van meer mensen dan enkel de voorzitter.'

'Ik heb samen met Johan campagne gevoerd, we hebben samen verloren. Bovendien ben ik uittredend vice-premier. Het lijkt mij dan ook weinig gepast om in die omstandigheden de taak van oppositieleider op mij te nemen. Johan heeft alle begrip voor mijn beslissing.’

Van den Bossche gaat wel zetelen in de Kamer. Op 26 juni legt ze de eed af als volksvertegenwoordiger: ‘Ik zal de bijna 60.000 mensen die op 10 juni voor mij hebben gestemd, niet teleurstellen. Ik ga voluit’, meldt ze nog.

Twijfel

Na het debacle van zondag wilde Johan Vande Lanotte per se afstand doen van zijn voorzitterschap. Caroline Gennez werd aangewezen om hem op te volgen, voor Van den Bossche zag de partijtop een rol als fractieleider in de Kamer.

Uit een briefje dat onze redactie na het partijbureau van maandag toevallig in handen kreeg, bleek al dat Van den Bossche haar twijfels had bij haar benoeming.

De Gentse twijfelde aan haar inhoudelijke capaciteiten om de fractie in de Kamer te kunnen leiden. Ze zag de combinatie met haar gezinsleven en de moeilijke relatie met Frank Vandenbroucke als extra struikelblokken.

Het briefje van Freya Van den Bossche:
'Door de emotioneel moeilijke momenten vlak na de zware verkiezingsnederlaag vielen de argumenten van Van den Bossche in dovemansoren', aldus Vande Lanotte. Hij erkent nu dat hij beter had moeten luisteren.

De aftredende partijvoorzitter neemt naar eigen zeggen het gebeurde op zich en stelt alle respect te hebben voor de beslissing van Freya Van den Bossche.