Alexander De Croo haalt 55 procent van de stemmen
Foto: rr
Alexander De Croo is zaterdag verkozen tot de nieuwe voorzitter van Open Vld. Hij kreeg in de tweede ronde van de voorzittersverkiezingen 54,95 procent van de stemmen achter zijn naam, exact 2.104 stemmen meer dan zijn tegenkandidaat Marino Keulen, die 45,05 procent van de stemmen haalde.
Het was interim-voorzitter Guy Verhofstadt die omstreeks 17.20 uur de resultaten van de voorzittersverkiezingen bekendmaakte. In totaal brachten 21.290 leden hun stem uit, terwijl dat vorige week bij de eerste ronde 20.290 leden waren. Uiteindelijk kreeg De Croo 11.676 stemmen achter zijn naam. Keulen moest het met 9.572 stemmen doen.

De Croo, de zoon van oud-Kamervoorzitter Herman De Croo, volgt Guy Verhofstadt op, die na de nederlaag van Open Vld bij de Vlaamse verkiezingen het roer overnam van Bart Somers. Hij profileerde zich tijdens de campagne als de man van de vernieuwing met een no-nonsensestijl. Als running mates koos hij voor gewezen Vlaams minister Patricia Ceysens en huidig federaal minister Vincent Van Quickenborne. Keulen trok ten strijde met Vlaams parlementslid Annick De Ridder en burgemeester van Lochristi Yves Deswaene aan zijn zijde.

Bij de eerste ronde van de voorzittersverkiezingen moest Gwendolyn Rutten afhaken. Ze eindigde toen derde met 28 procent van de stemmen. Het was dan ook uitkijken welke richting haar 5.638 kiezers zouden uitgaan. Rutten zelf gaf uteindelijk geen stemadvies. Keulen klokte toen af op exact 7.391 stemmen, terwijl De Croo vorige week 7.230 leden wist te overtuigen. Keulen haalde er op een week tijd dus ruim 2.000 stemmen bij, terwijl de uiteindelijke winnaar een sprong maakte van meer dan 4.000 stemmen.