Begin zat achter mislukte aanslag op Adenauer
Foto: ap
FRANKFURT - De voormalige Israëlische nationalistische activist en latere premier van Israël Menachem Begin zou in 1952 opdracht hebben gegeven voor de mislukte aanslag op de eerste Duitse bondskanselier Konrad Adenauer. Dat heeft de Duitse krant Frankfurter Allgemeine maandag bericht op basis van onderzoek door de journalist en schrijver Henning Sietz.

Tot vandaag was alleen bekend dat joodse extremisten achter de aanslag - met een pakketbom en enkele brievenbommen - zaten. Een nieuwe bron, die Sietz ontdekte, bewijst echter dat Begin zelf als toenmalig leider van de joodse terreurorganisatie Etzel en leider van de Cheruth-partij opdrachtgever, organisator en financier voor de aanslag op Adenauer was, schrijft de krant.

Het aan Adenauer geadresseerde pakketje explodeerde op 27 maart in het hoofdbureau van de politie in München toen een medewerker het uitpakte en het woordenboek dat erin zat, opende. In het woordenboek was een halve kilo springstof verstopt. De man kwam om het leven en enkele andere politieagenten en getuigen raakten gewond, van wie enkelen zwaar.

De details over de aanslag en het eigenlijke doelwit werden destijds door de autoriteiten geheim gehouden.

Het doel van de aanslag was volgens historici om de onderhandelingen te torpederen tussen de regeringen van Israël en de Bondsrepubliek in het kader van de Wiedergutmachung van de nazi-misdaden. Menachem Begin kreeg in 1977 de Nobelprijs voor de Vrede samen met de Egyptische president Anwar Al Sadat voor hun inspanningen voor een vredesverdrag tussen Egypte en Israël.