Frank Vanhecke stopt als voorzitter Vlaams Belang
Frank Vanhecke stopt als voorzitter van het Vlaams Belang. Hij stelt zich geen kandidaat voor een nieuw mandaat. Dat heeft hij zaterdag op de nieuwjaarsreceptie van de partij bekendgemaakt. Het partijbureau schuift op 21 januari Bruno Valkeniers als consensuskandidaat naar voor om Vanhecke op te volgen.
Vanhecke zei in zijn nieuwjaarsboodschap dat hij na lang beraad beslist had na twaalf jaar geen kandidaat voor het voorzitterschap te zijn. 'Het Vlaams Belang moet een efficiënte en aantrekkelijke strijdorganisatie zijn, en geen gezellige club van 'old boys' die zichzelf in stand houdt tot aan het pensioen', vond hij.

Volgens Vanhecke zijn er 'twee of drie mensen in de partij die over de nodige capaciteiten beschikken om onze nieuwe voorzitter te worden'. In het verleden sprak hij zijn voorkeur echter uit voor Bruno Valkeniers, de gewezen havenbaas en voorzitter van het Algemeen Nederlands Zangverbond.

Kandidaat

Vandaag start de procedure om zich kandidaat te stellen. Op 25 februari kiest de partijraad Vanheckes opvolger. Een week later bekrachtigt een congres de keuze. Officieel kan ieder lid zich kandidaat stellen. Maar het is een ongeschreven wet dat de kandidaat van het bestuur het met gemak haalt.

Op maandag 21 januari beraadt het bestuur zich over de zaak. Dan zal het zich achter de kandidatuur van Valkeniers scharen.

De Standaard onthulde een jaar geleden dat hij werd klaargestoomd voor de baan. Zowel Dewinter als Annemans zijn zeer op de voormalige havenmanager gesteld. Nieuwkomer en kamerlid Valkeniers heeft een stevige reputatie in de Vlaamse beweging en heeft geen last van een 'verleden' bij het Blok.

Valkeniers lijkt beter gewapend om de uitdagingen van de toekomst aan te vatten. De belangrijkste ervan is het vinden van een antwoord op het succes van de Lijst Dedecker. Samen met Marie-Rose Morel draagt Vanhecke de verantwoordelijkheid voor het doorsturen van Jean-Marie Dedecker bij Vlaamse Belang. Gezien de verkiezingsuitslag miste Vlaams Belang zo een historische kans op verbreding.