SARAJEVO _ In Bosnië-Herzegovina zijn deze ochtend de stembureaus opengegaan voor de algemene verkiezingen. De kiezers stemmen voor een nieuw federaal parlement en de parlementen van de twee landshelften, de moslim-Kroatische federatie en het Servische landsgedeelte (Republika Srpska/RS). In de RS wordt bovendien een nieuwe president verkozen, in de federatie nieuwe kantonafgevaardigden. De inwoners van het Oost-Bosnische Srebrenica krijgen een nieuw gemeentebestuur.
Het westen hoopt dat de kiezers het voorbeeld van Kroatië, Servië en Kosovo volgen en de nationalistische partijen wegstemmen. Een regeerperiode vol corruptie en wanbeheer lijkt de afgang van de extremistische partijen te bestendigen. Enkel het Servische deel van Bosnië-Herzegovina baart nog zorgen.

Uit enquetes blijkt dat de rampzalige staat van de Bosnische economie en de wijdverspreide corruptie de grootste kopbrekers van de bevolking zijn. Miljardensteun uit het buitenland ten spijt blijft Bosnië-Herzegovina zowat het armenhuis van Europa. Veertig procent van de bevolking zit er zonder werk, 60 procent van de inwoners leeft onder de armoedegrens. Buitenlandse investeerders worden afgeschrikt door de corruptie.

Volgens de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa OVSE is de opkomst bij de algemene verkiezingen in Bosnië-Herzegowina hoog. Incidenten of onregelmatigheden zijn tot dusver niet gemeld, aldus de OVSE-missie in de Bosnische hoofdstad Sarajevo.