De arbeiders van de Roemeense autobouwer Dacia hebben de staking beëindigd die ze op 24 maart in de fabriek in het Roemeense Pitesti gestart waren. De fabriek behoort tot de Renault-groep.
De arbeiders eisten een loonsverhoging en gingen akkoord met een nieuw voorstel van de directie. Dat meldt de woordvoerder van de directie vrijdag.

'De staking is beëindigd en het werk werd om 13.00 uur plaatselijke tijd hervat', zei Dacia-woordvoerder Liviu Ion. Het bericht werd ook bevestigd door de vakbondsafgevaardigden. 'Het is een compromis voor beide partijen', aldus vakbondsleider Nicolae Pavelescu, die eraan toevoegde dat de fabriek vanaf maandag weer op volle kracht zal draaien.

Het nieuwe voorstel voorziet een loonsverhoging van 360 leu (ongeveer 133 euro) bruto per maand in twee delen (300 leu vanaf 1 januari 2008 en 60 leu vanaf 1 september 2008) en een jaarlijkse premie van minimaal 900 leu (330 euro) bruto.

De vakbonden eisten een loonsverhoging van 550 leu (ongeveer 148 euro) in twee delen en grotere premies voor Pasen en Kerstmis.