BRUSSEL - Dokter André Wynen (83), stichter en voormalig voorzitter van de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS) en emeritus secretaris-generaal van de ‘World Medical Association’, is zondag overleden. Hij bezweek aan de verwondingen die hij begin vorige week had opgelopen bij een zwaar verkeersongeval. Dat meldt een van zijn medewerksters.
André Wynen werd geboren in december 1923. In 1944 werd hij als student en verzetsstrijder opgepakt door de Duitsers en gedeporteerd naar de concentratiekampen van Breendonk en Buchenwald. Na zijn vrijlating, zette hij zijn studies geneeskunde verder en werd chirurg.

Hij lag aan de basis van de oprichting van het ziekenhuis van Eigenbrakel en in 1983 kon hij het failliete Ukkelse ziekenhuis Edith Cavell weer openen. In 1962 stichtte Wynen de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS), tot op vandaag het grootste artsensyndicaat. Hij was er twintig jaar lang de bezieler van.

Met pensioen trad hij in september 2004 toe tot de "Groupe Memoire" van Breendonk, die als doel heeft te strijden tegen neo-nazisme en extreem-rechts en jongeren te informeren over wat er tijdens de oorlog gebeurd is.

André Wynen heeft zich altijd zorgen gemaakt over de opgang van extreem-rechts. Hij hoopte dat extreem-rechtse partijen verboden zouden worden.