Anciaux trekt 1,6 miljoen euro uit voor circussen
Foto: belga
BRUSSEL - ,,Circus is opnieuw hip'', zegt Vlaams minister van Cultuur Bert Anciaux, hoewel Vlaanderen de reputatie heeft circusonvriendelijk te zijn. Om de traditie en erfenis van het circus in stand te houden, trekt Anciaux tegen het einde van de legislatuur een budget van 1,6 miljoen euro uit voor een ,,dynamisch circusbeleid''.
Met dat geld wil hij onder meer een circuscentrum oprichten dat geïntegreerd wordt binnen het culturele investeringsproject de Waalse Krook in Gent. Het circuscentrum zal als kenniscentrum dienen en verschillende circusvormen uit binnen- en buitenland met elkaar in contact te brengen.

Via een nieuw circusdecreet, dat in werking moet treden op 1 januari 2008, wil Anciaux voorts de ,,toekomstperspectieven van de diverse circusvormen structureel verankeren'', luidt het.

Voorts wil de minister meer circusdocenten, voor meer circusateliers. Jaarlijks moeten ten minste vijf personen de opleiding tot circusdocent kunnen volgen aan de Circusschool in Brussel. Daarnaast moet het aantal circusateliers uitgebreid worden van dertien tot twintig. Jonge circusartiesten moeten ook de kans krijgen om stage te lopen of zich bij te scholen in het buitenland.

Vlaanderen circusland

Anciaux wil de Vlaming warm maken voor het circus, dat ,,opnieuw hip is''. Daartoe wil hij Vlaanderen in 2007 profileren als ,,Circusland''. In elke provincie wordt dan minstens één circusfestival georganiseerd, waar telkens een specifieke circusvorm in de kijker wordt gezet.

Onder meer de Zomer van Antwerpen en de Gentse Feesten verlenen hun medewerking aan het initiatief. In 2008 en 2009 wordt vervolgens een circustoernee georganiseerd langs Vlaamse centrumsteden.