'Vandeurzen vraagt opheffing onschendbaarheid Vanhecke'
Minister van Justitie Jo Vandeurzen (CD&V) heeft aan de voorzitter van het Europees Parlement de opheffing gevraagd van de parlementaire onschendbaarheid van gewezen Vlaams Belang-voorzitter Frank Vanhecke om hem te kunnen vervolgen op basis van de racismewet. Dat meldt het Vlaams Belang donderdag in een persbericht.
De feiten dateren van april 2005. Aanleiding is een klacht die werd ingediend door de burgemeester van Sint-Niklaas, Freddy Willockx (SP.A), tegen een uitgave van Vlaams Belang Sint-Niklaas.

In dat lokale blad stond een artikel over een geval van vandalisme, waarin gesteld werd dat de daders allochtonen waren. Die stelling werd aangevochten door Willockx. Frank Vanhecke had het bewuste artikel niet zelf geschreven, maar was wel de verantwoordelijke uitgever van het blad.

Het stadsbestuur van Sint-Niklaas diende een klacht in bij het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding (CGKR) wegens racisme. De partij gaf de fout achteraf toe en verspreidde een rechtzetting.

'Niet persoonlijk betrokken'

Vlaams Belang noemt de vervolging van Vanhecke absurd: 'Frank Vanhecke was bij het schrijven van de gewraakte tekst op geen enkele wijze persoonlijk betrokken, tenzij dan als verantwoordelijke uitgever, een taak die hij als voorzitter van het Vlaams Belang automatisch opnam voor een paar honderd regionale tijdschriften.'

'Absurd'

'De eigenlijke auteur van het artikel heeft zich spontaan bij het parket gemeld, zodat de vervolging [...] absurd is, omdat een verantwoordelijke uitgever volgens de Belgische grondwet in principe niet mag vervolgd worden wanneer de auteur bekend is', aldus nog het persbericht. 'Het is zonneklaar dat de Belgische staat zich van een in wezen futiel dossier wil bedienen om een kopman van de Vlaamse onafhankelijkheidspartij aan te pakken.'

Bij een eventuele veroordeling wegens racisme riskeert Vanhecke zijn mandaat als Europees parlementslid te verliezen en riskeert hij de ontzetting van zijn politieke rechten.