In Harelbeke is Pierre Lano even voor de middag uit het leven gestapt. De voormalige VLD-politicus en bedrijfsleider kwam om bij een treinongeluk.

Lano stond aan het hoofd van tapijtenweverij Lano Carpets in Harelbeke. Pierre Lano was ook een tijdlang burgemeester van Harelbeke en zetelde voor VLD in de Kamer van volksvertegenwoordigers.

Pierre Lano werd deze voormiddag aan de voetgangersovergang aan de Eikenstraat in Harelbeke gegrepen door een trein.

Op de trein bevond zich een honderdtal reizigers. Die werden met bussen naar het station van Kortrijk gebracht. Tussen Waregem en Kortrijk zijn vervangende bussen ingezet.

Lano heeft zich zelf van het leven beroofd. Kenners zeggen dat man de laatste tijd erg onder druk stond als gevolg van zakelijke problemen.

Weverij

Pierre Lano was 65 jaar. Hij bouwde een familiale onderneming uit tot een tapijtenweverij die vandaag 500 medewerkers telt. Tot 2007 zetelde hij ook in de Kamer. 

Lano was de zoon van Gerard Joseph Lanneau. Hij nam op 26-jarige leeftijd het bedrijf van zijn vader over. Hij is ook doctor in de rechten. Halfweg de jaren zeventig stapte hij net als zijn vader - die jarenlang burgemeester was in Harelbeke - in de plaatselijke politiek. Hij raakte voor het eerst verkozen in 1976 en gold als een stemmenkanon.

 In 1988 doorbrak hij de hegemonie van de Harelbeekse SP en werd hij burgemeester. Hij bleef dat tot aan zijn overstap naar VLD in 1992. Hij werd nadien volksvertegenwoordiger voor VLD, maar kwam niet meer op bij de jongste parlementaire verkiezingen. Op vraag van zijn partij was hij ook verhuisd naar Kortrijk, om bij de verkiezingen in 2000 de strijd aan te gaan met CD&V. In 2006 stapte Lano uit de gemeentepolitiek.

 
Verhofstadt

Open Vld-voorzitter Guy Verhofstadt reageert "geschokt en bedroefd" op het plotse overlijden van Lano. "Pierre was er als één van de allereersten bij toen we in 1992 in Antwerpen de VLD oprichtten. Hij stak toen echt zijn nek uit. Na zijn overstap legde hij zelf zijn mandaat als burgemeester van Harelbeke neer", aldus Verhofstadt.

Lano zetelde van 1995 tot 2007 twaalf jaar onafgebroken in de Kamer voor de VLD. "Pierre slaagde erin om zijn rol als ondernemer succesvol te combineren met zijn opdracht als parlementslid. Als textielondernemer bracht hij een bijzondere expertise in het parlement binnen en leverde hij gedurende een lange periode een belangrijke bijdrage aan het formuleren van de economische standpunten van onze partij", luidt het.

 

Wie met problemen zit in verband met zelfdoding, kan de klok rond contact nemen met Tele-Onthaal op het nummer 106. 

 

www.tele-onthaal.be 

www.zelfmoordpreventie.be