De regering van IJsland heeft donderdag de volledige controle overgenomen bij Kaupthing, de grootste bank van het land. Eerder werd ook al de bank Landsbanki onder curatele van de overheid geplaatst en werd Glitnir Bank volledig genationaliseerd.
Kaupthing is in ons land vooral bekend van zijn internet-spaarrekening Kaupthing Edge, die 4,25 procent basisrente oplevert plus 2 procent aangroeipremie, samen de beste voorwaarden op de Belgische markt.

Volgens de regering in Reykjavik gaat Kaupthing gewoon door met zijn dagelijkse binnenlandse activiteiten en blijven de filialen geopend. De binnenlandse spaartegoeden bij Kaupthing zijn volledig gegarandeerd, aldus de overheid.

Kaupthing kreeg dinsdag nog een noodkrediet van 500 miljoen euro van de regering. Begin deze week nam de IJslandse regering ook al de teugels in handen bij Landsbanki, moederbedrijf van internetspaarbank Icesave die bij onze noorderburen actief is. Daar werd het bestuur vervangen. Voorts werd deze week de nationalisatie van Glitnir volledig afgerond.

Volgens de IJslandse overheid zijn de maatregelen nodig om 'een faillissement van het land te voorkomen'. IJslandse banken zijn in de problemen gekomen door hun sterke expansionisme van de laatste jaren. Daardoor zijn de schulden sterk gestegen.

De IJslandse banken hebben een gezamenlijke schuld van ongeveer 61 miljard dollar, of twaalf keer de grootte van de economie van het land, zo berekende Bloomberg.

Lening

De IJslandse regering zou een lening van Rusland willen en zou ook het Internationaal Monetair Fonds (IMF) om hulp kunnen vragen voor de garanties op de deposito's.

De IJslandse kroon kelderde woensdag en de regering gaf pogingen om de munt te redden op. 'IJsland stevent af op een zeer zware recessie', aldus ratingbureau Fitch.