DEN HAAG - De Nederlandse zakenbank NIBC heeft last van de problemen op de Amerikaanse hypotheek- en kredietmarkt. De bank moest in het eerste halfjaar 137 miljoen euro afboeken op de beleggingsportefeuille in de VS. Daardoor komt de nettowinst over het eerste half jaar op 3 miljoen euro, tegenover 189 miljoen een jaar geleden. Vanwege het slechte beursklimaat zijn de plannen voor de beursgang opnieuw in de ijskast gezet.

Dat meldde de Haagse bank donderdag in een toelichting op de halfjaarcijfers. Door de afboeking in de VS bleef er een nettowinst over van 3 miljoen euro. Vorig jaar boekte de bank in de eerste zes maanden nog een winst van 189 miljoen euro. De overige bedrijfsactiviteiten lieten volgens NIBC 'een gezonde groei' zien.

NIBC verwacht ook verdere verliezen op de Amerikaanse portefeuille met beleggingen in risicovolle hypotheken, de zogenoemde 'subprime markt'. Dit deel van de beleggingsportefeuille heeft nu nog een waarde van 391 miljoen euro. 'Instabiliteit in de Amerikaanse vastrentende kredietmarkten en voortdurdende verruiming van de credit spreads, hebben geleid tot het boekverlies', zo schrijft de zakenbank in een persbericht.

Grote partijen als ING, Fortis en Aegon meldden eerder weinig last te hebben van de crisis op de Amerikaanse kredietmarkt, waarbij miljoenen minder draagkrachtige Amerikanen hun hypotheek niet meer kunnen betalen.

Geen beursgang

De plannen voor een beursgang, die eerder al uitgesteld werd, zijn door het slechte klimaat opnieuw opgeborgen. Een beursgang voor de zakenbank is op dit moment niet aan de orde, aldus een woordvoerder. In maart werd de beursgang van NIBC in Amsterdam op het laatste moment afgeblazen door het slechte klimaat op de aandelenmarkten. De onderneming was eerder van plan om in september weer eens verder te denken over een notering, maar stelt dat nu uit. 'Het is niet reëel om daar op dit moment naar te kijken', aldus de woordvoerder.