,,Jeugdbeweging moet onkruid wieden''
Foto: Pol De Wilde
BRUSSEL - Leuvens milieuschepen Pierre Neefs (SP.A) wil jeugdverenigingen inschakelen om onkruid op stoepen en pleinen te wieden. Dat schrijft de krant Het Laatste Nieuws.
,,Over enkele jaren mogen we geen pesticiden meer gebruiken bij de onkruidbestrijding'', motiveert hij. ,,Als onze groendienst alles met de hand moet doen, komen we zonder twijfel volk tekort''. De jeugdverenigingen reageren verontwaardigd op het voorstel. ,,Van een zwerfvuilactie kan je nog zeggen dat ze educatief nut heeft. Maar dit lijkt meer op een zoektocht naar goedkoop werkvolk''.

,,Jeugdslavernij''

De Leuvense afdelingen van Jong VLD en N-VA kantten zich tegen het voorstel. Volgens Neefs is het voorstel in de eerste plaats educatief bedoeld, maar Jong VLD spreekt van ,,jeugdslavernij''.

,,Het inschakelen van jeugdverenigingen is niets meer dan een poging om kostenloos werk te verkrijgen'', aldus Jong VLD Leuven dat er op wijst dat er in de stad nog een arsenaal werklozen ter beschikking is voor dergelijke jobs. Het voorstel toont volgens de partij nogmaals aan dat de Leuvense jeugd voor de huidige meerderheid ,,alleen geschikt is om het vuile werk op te knappen en verder haar mond moet houden''.

,,Gebrek aan respect''

Ook N-VA Leuven is niet te spreken over het voorstel dat bestempeld wordt ,,als typerend voor de onmacht van de schepen binnen het college en zijn gebrek aan creativiteit''.

,,In plaats van een doordachte oplossing te zoeken voor het probleem schuift Neefs zijn verantwoordelijkheid liever af op jeugdverenigingen''. Het getuigt volgens N-VA bovendien van een groot gebrek aan respect voor het verenigingsleven.