VN schort hulptransporten Gaza op
De VN verspreidde donderdagmiddag nog voedselhulp in Gaza, maar na Israëlische aanvallen op medewerkers wordt de hulp voor onbepaalde duur stopgezet. Foto: epa
De Verenigde Naties hebben donderdag alle transporten van hulpgoederen in de Gazastrook opgeschort. Aanleiding is een reeks Israëlische aanvallen op personeel en installaties van de VN in het gebied. Daarbij kwam minstens één medewerker om het leven.
Israëlische soldaten hebben donderdag in de Gazastrook een konvooi van de VN-organisatie voor Palestijnse Vluchtelingen UNRWA beschoten en daarbij minstens een chauffeur gedood.

Een andere hulpverlener raakte bij de beschieting zwaargewond. Volgens onbevestigde berichten zou hij aan zijn verwondingen bezweken zijn.

Het incident deed zich echter niet voor - zoals oorspronkelijk gemeld - tijdens de vuurpauze in de namiddag, maar anderhalf uur daarvoor. Blijft het feit dat het Israëlische leger toestemming had gegeven voor de doortocht van het konvooi.

Bovendien zou wat later, wel tijdens de vuurpauze, een voertuig met internationale VN-medewerkers door Israëli's beschoten zijn. Of er slachtoffers of gewonden vielen, is nog niet duidelijk.

De hulporganisatie zette met onmiddellijke ingang alle activiteiten van zijn medewerkers in de Gazastrook stop. Dat bevestigde UNRWA-zegsman Adnan Abu Hasna in Gaza. De maatregel geldt tot toereikende veiligheidsgaranties worden gegeven, luidde het.

De aanval gebeurde in de omgeving van de grensovergang Erez. De vrachtwagen was met VN-vlaggen gekenmerkt en de hulpverleners droegen een VN-jasje, aldus Abu Hasna.

Het Israëlisch leger wil voorlopig geen commentaar kwijt over het incident. De stopzetting van alle activiteiten door de VN-hulporganisatie verhoogt volgens waarnemers de druk om snel tot een wapenstilstand te komen.