IJsland heeft dinsdag aangekondigd dat het de tweede grootste bank in het land nationaliseert. Rusland heeft IJsland intussen een lening van 4 miljard euro toegestaan.
Vorige week nationaliseerde IJsland de derde grootste bank, Glitnir, en dinsdag is het de beurt aan Landsbanki, de nummer twee. De top van de bank wordt vervangen. De grootste bank van het land, Kaupthing, krijgt een lening ten belope van 500 miljoen euro van de centrale bank. Kaupthing is ook in België actief met een zeer populaire internet-spaarrekening Kaupthing Edge.

De Russische premier Vladimir Poetin heeft de IJslandse centrale bank intussen een lening van 4 miljard euro toegestaan om de crisis te bezweren. Het bedrag moet binnen drie tot vier jaar worden terugbetaald.

IJsland besliste ook om de nationale munt te koppelen aan een aantal andere valuta tegen een koers van 131 kroon per euro. Met die maatregel wordt de centrale bank tijdelijk buitenspel gezet. De kroon daalde de voorbije weken sterk in waarde.

Maandagavond werd in IJsland een wet gestemd die de overheid uitgebreide mogelijkheden geeft om het bancaire systeem te sturen. De economie in IJsland is bijzonder afhankelijk van de banksector.