'N-VA zal geen communautaire buiklanding maken'
Bart De Wever noemt de uitspraken deloyaal.
BRUSSEL - N-VA-voorzitter Bart De Wever zegt dat zijn partij niet de intentie heeft een communautaire buiklanding te maken. Hij reageert daarmee op uitspraken van Open VLD-onderhandelaar Karel De Gucht. Die zei in de Zevende Dag dat de N-VA in het dossier Brussel-Halle-Vilvoorde 'plat op de buik zal moeten gaan liggen' om onder de lat door te kunnen.
'Karel De Gucht heeft zelf ervaring met communautaire buiklandingen. Het is de strategie die zijn partij de voorbije regeerperiode zelf heeft toegepast', zegt De Wever.

'Uitspraak ondermijnt Vlaams front'

De Gucht zei zondag dat het kartel CD&V/N-VA toegevingen zal moeten doen om een regering te vormen. Volgens N-VA-voorzitter De Wever zijn de uitspraken van De Gucht 'deloyaal ten aanzien van één van de partners, en ook ten aanzien van het Vlaams front'. Ze ondermijnen totaal de onderhandelingspositie van de Vlaamse partijen, meent hij. In een telefonische reactie aan het vrt-radionieuws noemt de uitspraken van De Gucht nog voor de communitaire onderhandelingen zijn begonnen 'heel erg dom'. 'Morgen wordt de schade opgemeten'.

De Wever vraagt zich overigens ook af hoe Open VLD-voorzitter Bart Somers hier tegenover staat en of De Gucht hier een partijstandpunt vertolkte.