BOEKAREST - De Amerikaanse autobouwer Ford wil 57 miljoen euro betalen voor 72,4 procent van de aandelen van de autofabriek in het Roemeense Craiova, waarvan de Zuid-Koreaanse constructeur Daewoo voorheen meerderheidsaandeelhouder was. Dat is vrijdag bekendgemaakt door afgevaardigden van Ford en het Roemeense privatiseringsagentschap AVAS.

De Roemeense staat kocht de fabriek vorig jaar terug van Daewoo, nadat de Zuid-Koreaanse onderneming in financiële moeilijkheden was geraakt. De privatiseringsovereenkomst zal vermoedelijk op het salon van Frankfurt (IAA) ondertekend worden.

Ford wil in de Roemeense fabriek twee modellen bouwen, hoofdzakelijk voor export. De constructeur zou 675 miljoen euro investeren in de fabriek en de jaarlijkse productiecapaciteit ervan binnen de vier jaar opvoeren van de huidige 24.000 wagens naar 300.000 wagens.

De fabriek in Craiova zal aanzienlijk groter zijn dan Ford Genk, maar de constructeur benadrukt dat dit absoluut geen probleem moet zijn, aangezien de productiecapaciteit in Genk voor de volle honderd procent benut wordt en Ford vooral op zoek is naar extra productiecapaciteit in Oost-Europa.