TIJDLIJN. De verdwijning van Madeleine McCann

3 mei

De Britse kleuter Madeleine McCann verdwijnt uit haar slaapkamer in een vakantiehuisje in Praia da Luz, in Portugal, terwijl haar ouders iets verderop aan het dineren zijn. Om 21.30 uur liggen de drie kinderen van het gezin nog te slapen, als de ouders een uur later komen kijken staat het raam open en is Maddie verdwenen.

4 mei

De familie McCann en Britse media uiten zware kritiek op de lokale politie, die te traag zou reageren op de vermissing, waardoor belangrijke aanwijzingen verloren konden gaan.

5 mei

De politie zegt te geloven dat Maddie nog leeft, en dat ze vastgehouden wordt in een straal van vijf kilometer rond de plaats van de ontvoering. Een tekening van een verdachte wordt vrijgegeven.

10 mei

De aandacht gaat naar een 'blonde vrouw' die zich verdacht zou gedragen hebben voor de verdwijning van Maddie

11 mei

De mediacampagne rond Maddie krijgt steun van de high society. Nadat de Portugese voetballer Cristiano Ronaldo al een oproep lanceerde, richt ook David Beckham zich op televisie tot de ontvoerders. De Schotse zakenman Stephen Winyard looft een beloning van 1 miljoen pond uit voor tips die leiden tot de oplossing van de zaak.

12 mei

Maddie zou vandaag haar vierde verjaardag vieren.

13 mei

Ook Virgin-baas Richard Branson, Harry Potter-auteur J.K. Rowling en voetballer Wayne Rooney scharen zich achter de zoektocht. De beloning voor de gouden tip bedraagt nu al 2,5 miljoen pond.

14 mei

Maddie's ouders Kate en Gerry kondigen aan dat ze in Portugal blijven tot de zaak opgelost is.

De politie doorzoekt een villa in de buurt van het vakantiedomein en een Britse man die in de Algarve woont, wordt ondervraagd. Hij wordt later vrijgelaten.

15 mei

De politie kondigt aan dat er een verdachte is, maar dat er niet genoeg bewijzen zijn om die te arresteren.

17 mei

De website www.findmaddie.com wordt gelanceerd.

19 mei

Tijdens de finale van de Britse voetbalbeker wordt een neiuwe oproep gelanceerd naar de ontvoerders.

25 mei

Op de Britse televisie roepen de ouders van Maddie alle mogelijke getuigen op om zich te melden.

30 mei

Gerry en Kate McCann ontmoeten paus Benedictus XVI.

1 juni De ouders van Maddie beginnen aan een internationale rondreis om steun te ronselen voor de zoektocht naar hun dochter. De campagne brengt hen onder andere naar Spanje, Duitsland en Marokko.

13 juni De Nederlandse krant De Telegraaf ontvangt een anonieme brief waarin beschreven staat waar Maddie begraven zou liggen. Daarop begint de Portugese politie een zoektocht in een verlaten terrein op 20 kilometer van Praia da Luz, maar die levert niets op.

26 juli

De lokale Britse krant Leicester Mercury sluit de commentaren op artikels nadat de site overspoeld wordt door berichtjes dat de ouders zouden moeten worden vervolgd, omdat ze hun drie kinderen die bewuste avond alleen lieten.

3 augustus

Een getuige meent Maddie te zien op een terrasje in Tongeren. De Belgische politie doet een dna-analyse van een colaflesje waar het meisje van zou hebben gedronken, maar die is negatief. Later blijkt dat de 'Belgische Maddie' eigenlijk de Nederlanse Sjanneke is.

7 augustus

Speurhonden vinden sporen van bloed op de muren van het vakantie-appartement waaruit Maddie verdween.

11 augustus

Maddie is 100 dagen vermist. De familie McCann herdenkt de verdwijning met een kerkdienst en de lancering van het YouTube-kanaal 'Don't you forget about me'.

De Portugese politie-inspecteur Olegario Sousa zegt op de BBC dat Madeleine mogelijk dood is.

31 augustus Gerry en Kate McCann klagen de Portugese krant Tal & Qual aan omdat die berichtte dat de ouders hun dochtertje zelf vermoord hebben.

6 september

Kate McCann wordt 11 uur lang ondervraagd. Ze gaat het politiekantoor binnen als 'getuige', maar krijgt aan het einde vand e ondervraging te horen dat ze in verdenking zal worden gesteld.

7 september

Een woordvoerster van de familie bevestigt dat Kate McCann in verdenking zou worden gesteld.