Acteur Nolle Versyp overleden
Nolle Versyp, hier met Janine Bischops die in Jenny speelt in de VRT-reeks Thuis Foto: rr
Acteur Nolle Versyp is op 70-jarige leeftijd overleden. Zijn echtgenote heeft dat aan de vrt laten weten. Versyp was jarenlang een vaste waarde in de Vlaamse theaters, onder meer bij het Nederlands Toneel Gent (NTG). De jongste jaren genoot hij vooral faam in de verpersoonlijking van dokter Dré in de populaire tv-soap ’Thuis’.
Arnold (Nolle) Versyp werd geboren op 31 mei 1936 in Gent. Na een hogere grafische opleiding en moderne talen begon hij als teletype bij De Standaard (1957-1958), nadien was hij onder meer corrector, illustrator en bedrijfsleider bij Snoeck-Ducaju (1958-1963).

In 1959 was hij samen met zijn jongere broer Oswald één van de stichters van het Gentse Theater Vertikaal waar hij zowat alle hoofdrollen voor zijn rekening nam. Van 1975 tot 1996 was hij verbonden aan het NTG. Daarnaast deed hij gastoptredens in de KNS, het Raamtheater, de KVS, het Koninklijk Ballet van Vlaanderen en voor de toenmalige BRT en NOS. Zo presenteerde hij ook schooluitzendingen op radio en televisie.

Als acteur behaalde hij in 1989 de De Gruyterprijs voor zijn vertolking van "De Vrek" van Molière. Verder was Nolle Versyp actief als vertaler van toneelstukken en boeken, maar werkte als tekenaar ook aan reeksen tekeningen over Gent en Oost- en West-Vlaanderen, waar hij woonde (Merelbeke).

Sinds 1996 was hij verbonden aan de VRT, wat resulteerde in rollen in tv-reeksen als ’Langs de kade’, ’Flikken’ en ’Alfa Papa Tango’, maar vooral als dokter Dré in de Eén-soap ’Thuis’. Daarin was hij ook voor het eerst samen te zien met zijn jongere broer Oswald.

Door gezondheidsproblemen werkte hij al enige tijd niet meer. Nolle Versyp sukkelde met reuma. Wegens de longfibrose die daaruit voorvloeide onderging hij op 5 mei een longtransplantatie.