Russische wapenhandelaar Bout opgepakt
Foto: ap
De Thaise politie heeft de Russische wapenhandelaar Viktor Bout na een klopjacht van een maand gearresteerd. De man geldt als een der grootste wapensmokkelaars ter wereld, via onder andere een netwerk van bedrijfjes en kleine luchtvaartmaatschappijen.
Hij wordt verdacht van het leveren van wapens en explosieven aan de Colombiaanse rebellenbeweging Farc. Bout werd donderdag in een hotelkamer in het centrum van Bangkok in de kraag gevat.

Victor Bout (41), ook Butt genoemd, werd gearresteerd in een vijfsterrenhotel in Bangkok. Volgens het Franse persbureau AFP gebeurde dit op basis van een arrestatiebevel dat door een Thaïse rechbank is uitgeschreven voor poging tot moord.

Volgens de BBC is de Thaïse politie opgetreden op gezag van een Amerikaans arrestatiebevel. Washington beschuldigt de man ervan de Colombiaanse rebellen (van de FARC, stelt het Duitse persbureau DPA) van wapens te hebben voorzien. Bout, bijgenaamd de 'handelaar in de dood', is nu in handen van de Thaise gerechtelijke politie, aldus politiegeneraal Pongpat Chayaphan. 'Wij zullen hem hier eerst vervolgen alvorens hem uit te leveren voor een proces, wellicht aan de VS'.

De politiechef verduidelijkte dat de man maandenlang was gevolgd en donderdag naar Thaïland was terugggekeerd.

11 september

Bout wordt ervan beschuldigd en/of verdacht wapens te hebben geleverd aan de Liberiaanse krijgsheer Charles Taylor, aan Congolese rebellen (in het bijzonder de stijders van Jean-Pierre Bemba toen die nog rebellenleider was), de Unita-rebellen in Angola en aan de taliban plus al-Qaida in Afghanistan tot aan de vooravond van de aanslagen van 11 september.

In meerdere rapport van de VN luidt het dat de man een expert is in het omzeilen van sancties tegen regimes of baronieën. Zijn naam duikt geregeld op in verband met bloeddiamanten.

Bout en België

Volgens het weekblad Knack zou de man minstens vijf namen en paspoorten uit diverse landen gebruiken. Er zijn volgens het blad aanwijzigingen dat hij in 1993 betrokken is geweest bij de logistieke bevoorrading van de Belgische blauwhelmen in Somalië.

In maart 1995 verhuisde Bout naar Oostende, waarbij hij en zijn naaste omgeving in het oog werden gehouden door de staatsveiligheid en de militaire inlichtingendienst. Hij stichtte in Oostende de Trans Aviation Network group; het parket van Brugge voerde een onderzoek naar inbreuken op de economische wetgeving, aldus Knack. In 1997 hield Bout het voor bekeken in Oostende.

Volgens een in 2002 door de FOD Buitenlandse Zaken verspreide mededeling heeft België een internationaal arrestatievel tegen Bout uitgeschreven wegens schending van VN-wapenembargo's.

Rusland vraagt mogelijk uitlevering

Mogelijk vraagt Moskou de uitlevering van de vroegere agent van de geheime dienst KGB, Victor Bout, zo heeft het staatspersbureau Ria Novosti donderdag uit niet nader genoemde gerechtelijke bron in Rusland gemeld. Volgens Novosti wacht Moskou momenteel een officiële bevestiging door Thaïland van de arrestatie af. 'Wij moeten die binnen twee, drie dagen krijgen. Nadien zullen wij misschien een verzoek tot uitlevering aan Rusland sturen', aldus de bron van het staatspersbureau. Tegenover Novosti bevestigde Tatjana Troenajeva van de persdienst van Interpol in Moskou dat hij op verzoek van België door Interpol wordt gezocht. Nog volgens het Russische persbureau hebben de Amerikaanse autoriteiten sancties opgelegd tegen Bout door in 2005 zijn rekeningen te bevriezen en het sanctiecomité van de VN een lijst voor te leggen van dertig bedrijven waar Bout zou bij betrokken zijn. Volgens zijn Russisch paspoort is Bout op 13 janauri 1967 in Tadzjikistan geboren en was vroeger Sovjet-Russische luchtmachtofficier.