Stijn Stijnen stopt (voorlopig) bij de Rode Duivels
Foto: photo news
De 28-jarige doelman Stijn Stijnen, tot dusver nummer één bij de Rode Duivels, stopt 'voorlopig' zijn interlandcarrière. 'Zolang deze mentaliteit bij de huidige entourage van de bondscoach blijft, hou ik het voor bekeken bij de nationale ploeg', zo las Stijnen een verklaring voor op een persconferentie in het Jan Breydelstadion in Brugge.

Stijnen las tijdens de persconferentie enkel een tekst voor en beantwoordde amper vragen. 'Na rijp beraad heb ik beslist niet meer deel te willen uitmaken van de Rode Duivels, zolang deze mentaliteit aanwezig blijft bij de entourage van de nieuwe bondscoach', aldus de doelman in zijn verklaring.

'Ik kijk momenteel terug op 33 oproepingen voor onze nationale ploeg en heb 30 caps verzameld. Daar ben ik heel fier op. Ik betreur dan ook ten zeerste dat sommigen de knop niet kunnen omdraaien en alweer gestart zijn met het cultiveren van de oude vetes en gewoontes in functie van hun eigen clubbelangen. Een technische staf en een technische commissie horen op één lijn te zitten met de hoofdcoach. De verklaringen achter mijn rug, zijn mij vanuit verschillende bronnen meegedeeld en bevestigd, en hebben niets met sportieve prestaties te maken.'

Philippe Collin

Toen Stijnen gevraagd werd om duidelijker te zijn en zijn vage verklaring toe te lichten, zei hij enkel dat hij 'op ieders intelligentie rekende om zijn beslissing te begrijpen'. 
 
De 'voorlopige' afzegging van Stijnen is enigzins verrassend, al waren er signalen. Zijn uitspraak over sommigen 'die alweer gestart zijn met het cultiveren van de oude vetes en gewoontes in functie van hun eigen clubbelangen' gaat allicht over Philippe Collin, naast lid van de technische commissie ook bestuurslid van Anderlecht.

Er waren ook de uitspraken en beslissingen van de nieuwe bondscoach Dick Advocaat. Die vond vorige week op tv Stijnen niet noodzakelijk de nummer één bij de Rode Duivels. Een nieuw signaal volgde toen Advocaat Stijnens boezemvriend Timmy Simons thuis liet voor de interlands tegen Turkije en Estland.

Pocognoli

Stijnen maakte bovendien deel uit van een polemiek met collega-Rode Duivel Sebastien Pocognoli. Beiden stonden na de nederlaag in Bosnië (2-1) in de kleedkamer neus aan neus. Stijnen dreef het conflict niet op de spits, de twee legden de ruzie bij, maar onderhuids sluimert ze nog steeds.

Stijn Stijnen heeft 30 caps achter zijn naam staan en was onder René Vandereycken onbetwist nummer één in doel van de Rode Duivels. De Limburger in Brugse loondienst maakte zijn debuut voor België op 10 mei 2006 tegen Saudie-Arabië. Zijn laatste interland dateert van 12 augustus tegen Tsjechië, waar België met 3-1 verloor.