Wie in het bezit is van een Europese studentenkaart, zou binnenkort gratis toegang moeten hebben tot musea in de Europese Unie. Dat is tenminste het voorstel van Europees Parlementslid Saïd El Khadraoui (SP.A).
'Overal in Europa nemen nationale of lokale overheden initiatieven om studenten naar musea te lokken', zegt El Khadraoui. 'Dat is schitterend en vaak zijn die initiatieven ook heel succesvol. Maar het is niet echt overzichtelijk. Als student weet je niet steeds waar je in het buitenland gratis binnen kunt of korting krijgt.'

Het voorstel van El Khadraoui is om al die verschillende nationale en lokale initiatieven te harmoniseren.

De universele Europese studentenkaart zou niet automatisch toegang geven tot alle musea. Volgens El Khadraoui zouden alle Europese lidstaten een lijst moeten opmaken van musea, tentoonstellingen of permanente collecties waarvoor de gratis toegang kan gelden.

Dat een gratis-beleid voor studenten wel degelijk kan werken, bewijst volgens El Khadraoui het Britse voorbeeld. 'In het Verenigd Koninkrijk komen studenten al een paar jaar gratis binnen in alle openbare musea. Niet zonder succes. Het initiatief zorgde voor een groeiend aantal bezoekers.'

El Khadraoui diende het voorstel samen met een Finse en een Oostenrijkse collega in bij het Europees Parlement. Als er een meerderheid wordt gevonden in het halfrond, buigt de Europese Commissie zich over het voorstel.