Roemeense budgetwagen heel betrouwbaar
Foto: photonews
Het Roemeense budgetmerk Dacia is door de Franse consumentenorganisatie UFC uitgeroepen tot een van de betrouwbaarste automerken. Goedkoop en degelijk, Dacia bewijst dat het kan.
Dacia, het budgetmerk van Renault, is opgeklommen naar de derde plaats van de meest betrouwbare wagens in Frankrijk. De deelnemers van de jaarlijkse enquête van de UFC, de Franse tegenhanger van onze Test-Aankoop, gaven de Roemeense automerk een verrassend hoge score. Dacia moet enkel twee Japanse merken laten voorgaan maar ook daar zorgt de enquête voor een merkwaardige uitslag: het kleine Daihatsu bekleedt de eerste plaats, gevolgd door het luxemerk Toyota. Beide merken behoren tot de Toyota Motor Corporation.

Wie durft nog schampere opmerkingen te maken over Dacia? De dochteronderneming van Renault bouwt goedkope maar toch comfortabele en betrouwbare wagens. Het goedkoopste model Logan, een ruime klassieke gezinswagen, kan je al kopen voor 7.500 euro, geen enkel merk doet beter. Deze budgetauto's waren aanvankelijk ontworpen voor de groeilanden in Oost-Europa, Noord-Afrika en Zuid-Amerika maar ze slaan ook bijzonder goed aan in West-Europa. Heel wat consumenten verkiezen een nieuwe Dacia's te kopen in de plaats van een tweedehandse wagen.

Intussen heeft het merk al verschillende modellen in aanbieding zoals een zeer ruime monovolume MC5 en de hatchback Sandero. Recent is daar ook de Sandero Stepway bijgekomen, een modelletje met een grotere grondspeling en iets meer flashy aankleding.