Na wat gebeurd is, is Open VLD ervan overtuigd dat geen federale regering op de been kan worden gebracht indien er geen grote staatshervorming komt. Dat heeft Open VLD-voorzitter Bart Somers zaterdag verklaard. Hij legt de verantwoordelijkheid voor het mislukken van oranje-blauw bij het CDH , maar wijst ook N-VA en CD&V met de vinger.
Nadat Yves Leterme er als formateur de brui aan gaf, boog de Open VLD-top zich op een discrete plaats over de politieke situatie. Tijdens een verklaring in de Melsensstraat stelde Somers nadien dat het nog te vroeg is voor een grondige analyse, maar dat toch al enkele vaststellingen te doen zijn.

Hij benadrukte dat de liberalen - zowel Open VLD als MR - zich altijd constructief hebben opgesteld en altijd meegezocht hebben naar oplossingen. Dat is volgens Somers echter niet het geval voor de andere oranje-blauwe partijen. Hij wees cdH, CD&V en N-VA met de vinger.

'CDH -voorzitster Joëlle Milquet draagt een verpletterende verantwoordelijkheid voor het mislukken van oranje-blauw. Zij heeft nooit te kennen gegeven constructief te willen meewerken aan een staatshervorming. Maar het is haar wel makkelijk gemaakt door het openlijke separatisme van de N-VA, die openlijk de vernietiging van België bepleit. Zo was het makkelijk voor haar om zich stug op te stellen', stelde Somers.

Bijkomend element is volgens Somers dat CD&V haar formateur tot twee keer toe heeft afgeschoten en in de kou heeft laten staan. 'Dat is een problematisch gegeven gebleken', klonk het bij de liberalen.

Over hoe het nu verder moet, wou Somers zich nog niet uitspreken. Hij wou zaterdag geen enkele mogelijke coalitie uitsluiten. 'Wij sluiten niets uit. Het is nu aan de koning om de volgende stap te zetten', zei hij. Op de vraag of uittredend premier Guy Verhofstadt zich nu klaar houdt, antwoordde Somers dat bij zijn partij niemand op dit moment positie inneemt.

Hoewel Somers zei dit ernstig te betreuren, staat wel vast dat oranje-blauw nu dood en begraven is. 'Ik zeg nooit nooit, maar mocht het mogelijk geweest zijn, was het al gebeurd.'

De Open Vld-voorzitter had het ook over een diepe crisis waarin ons land 174 dagen na de verkiezingen terecht gekomen is. 'We lopen niet enkel schade op in het buitenland, er moeten ook dringend maatregelen worden genomen inzake de koopkracht, begroting, ... Er zullen heel veel inspanningen en creativiteit nodig zijn voor een oplossing. Wij willen meehelpen aan die oplossing, maar zijn nu niet aan zet.'

De enige zekerheid is volgens Open VLD de vaststelling dat er een grote staatshervorming moet komen. 'Na 174 dagen ben ik er innig van overtuigd dat er geen federale regering meer te maken is indien men niet overgaat tot een staatshervorming. Wat men ook zal proberen, men kan niet meer rond dit gegeven heen. Een staatshervorming is niet enkel onafwendbaar, maar ook noodzakelijk', dixit Somers.

Het partijbureau van Open VLD buigt zich maandag over de situatie. Daar zal volgens Somers een grondige analyse gemaakt worden.