BRUSSEL - De prijs van Het Belang Van Limburg en Gazet Van Antwerpen is donderdag verhoogd met 5 eurocent. De kranten kosten op weekdagen voortaan 0,95 euro. Voornaamste reden is de stijging van de grondstofprijzen. De prijs van de weekendeditie van De Standaard verhoogt zaterdag met 25 eurocent.
De prijs van het papier is het afgelopen jaar gestegen met 6 procent, de lonen stijgen en ook de stijgende energieprijzen hebben een invloed, zegt Ivo Vandekerckhove, hoofdredacteur van Het Belang Van Limburg. Verwacht wordt dat de prijs van het papier ook volgend jaar nog zal stijgen, tot 10 procent, voorspelt Vandekerckhove. Enkel de prijs van de weekkrant gaat de hoogte in. De prijs van de weekendkrant, 1,20 euro, werd een jaar geleden al verhoogd en blijft dezelfde.

Volgens de hoofdredacteur is de prijs van de Vlaamse kranten nog relatief laag vergeleken met buurlanden. Zo is geen enkele Nederlandse krant goedkoper dan 1 euro. De advertentie-inkomsten, die geen rol hebben gespeeld bij de verhoging van de prijs, zijn het voorbije jaar stabiel gebleven bij Concentra, de uitgever van Het Belang Van Limburg en Gazet Van Antwerpen. ,,Toch zitten we nog ver onder het niveau van het einde van de jaren negentig’’, zegt Marc Van Geel, gedelegeerd bestuurder van Concentra. Van Geel voegt eraan toe dat de audiovisuele media het veel moeilijker hebben op de advertentiemarkt dan de geschreven media.

Ook bij de Vlaamse Uitgeversmaatschappij (VUM) staat een prijsverhoging op het menu. De prijs van de weekendeditie van De Standaard gaat vanaf zaterdag met 25 eurocent de hoogte in en kost dan 1,75 euro. De prijs van de weekedities blijft op 1 euro. Het Nieuwsblad en Het Volk - de andere kranten van de VUM - worden niet duurder, zo klinkt het donderdagmiddag bij de VUM. Reden van de prijsverhoging is niet zozeer de hogere papierprijzen of stijgende energiekosten. ,,We investeren extra in de weekendkrant van De Standaard en die productverbetering is de reden van de prijsverhoging’’, luidt het. De prijs van Het Laatste Nieuws ging een tijdje geleden al de hoogte in. Bij De Tijd is er niet meteen een verhoging van de prijs gepland. Bij De Morgen was donderdag niemand bereikbaar voor commentaar.