Meer dan 100.000 mensen feesten voor verdraagzaamheid
Foto: pol de wilde
ANTWERPEN/BRUSSEL CHARLEROI/GENT 01/10 - De 0110-concerten mogen een succes genoemd worden. Meer dan 100.000 mensen daagden in Antwerpen, Brussel, Charleroi en Gent op om danig uit de bol om gaan en te feesten voor verdraagzaamheid.
Meer dan honderdveertig groepen en muzikanten, veelal in bizarre, onuitgegeven combinaties (Rocco Granata en Roland!, Daan met Plastic Bertrand!), gaven het beste van zichzelf. Initiatiefnemer Tom Barman verwoordde zijn ambitie zaterdagmiddag in Antwerpen als volgt: "Al die negativiteit die ze hebben proberen te injecteren, die gaan we er helemaal uitzingen", aldus de dEUS-frontman.

Antwerpen spande de kroon met ongeveer 40.000 muziekfans, dubbel zo veel als verwacht. Aan de Gedempte Zuiderdokken waren er optredens van onder meer Zita Swoon, die talloze gasten op het podium uitnodigde, Clouseau, Wannes Van De Velde, Leki, the Internationals en afsluiter dEUS.

In Gent stroomden 25.000 bezoekers toe op de NMBS-parking aan het Sint-Pietersstation. X!nk gaf de aftrap in de Arteveldestad. Ook Monza, 't Hof van Commerce, Wouter Deprez, Luc De Vos, Sioen, Will Tura, Arid en vele anderen kregen het publiek op handen.

Ook aan het Paleizenplein in Brussel was het zondag koppen lopen. In totaal troepten 25.000 mensen samen in de hoofdstad, waar ook politici, meestal incognito, zich tussen de mensen mengden: Laurette Onkelinx, Karel De Gucht, Jos Ghysels, Marie Arena en anderen.

In Charleroi daagden 5.000 mensen op. In de Spiroudrôme traden vooral in Wallonië populaire groepen en muzikanten op.

De cijfers van het aantal bezoekers die de organisatoren zondagavond aan Belga bekendmaakten, zijn telkens het maximum aantal. In totaal komt dat neer op 95.000 bezoekers, maar als er mensen weggingen, kwamen er ook telkens nieuwe bij, waardoor het totale aantal zeker boven de honderdduizend ligt, aldus de organisatoren.
Zondagnacht vinden nog her en der afterparty's plaats, onder meer in de Antwerpse Petrol en in het Gentse café Charlatan.

Barman vond het ,,fantastisch''
dEUS sloot het evenement omstreeks 22.30 uur af. ,,Ik had nooit gedacht dat een concert, dat geboren werd uit angst, zo fantastisch goed kon eindigen. Maar zo lang we ons laten horen, kunnen we die angst overwinnen'', aldus dEUS-frontman en initiatiefnemer Tom Barman.