Vliegen dreigt fiks duurder te worden
Foto: rr
BRUSSEL - Luchthavenuitbater Biac verhoogt vandaag voor de zevende keer sinds de aanslagen van 9/11 de veiligheidstoeslag voor passagiers die vertrekken op Zaventem, tot 6,57 euro per vliegtuigticket. Nieuwe Europese veiligheidsverplichtingen zullen die kosten alleen maar doen toenemen, vreest europarlementslid Saïd El Khadraoui (sp.a).
,,Zonder duidelijk afspraken over wie de kosten van al die regels zal dragen, dreigt de passagier in de toekomst steeds meer te moeten betalen voor zijn veiligheid,'' zegt Khadraoui.

De veiligheidstoeslag van 6,57 euro is een stijging met 2,5 procent of bijna het dubbele van de 150 frank die begin 2001 werd aangerekend. El Khadraoui vreest dat de veiligheidskosten nog zullen toenemen. Zo moeten de luchthavens binnen de bestaande 'security restricted areas' nog eens een extra beveiligde zone afbakenen.

,,Luchthavens zullen weer moeten investeren in hekwerk en veiligheidsagenten,'' luidt het. ,,Maar in de realiteit blijkt het de vliegtuigpassagier te zijn die voor de kosten opdraait.'' De sp.a'er wil dat de kosten evenwichtig verdeeld worden en dat er meer transparantie komt tussen de verschillende lidstaten.