BRUSSEL - Bedrijven en vzw’s die een misdrijf plegen, worden voortaan strenger en gemakkelijker bestraft. Dat meldt de minister van Justitie, Laurette Onkelinx (PS). De rechter kan overgaan tot een sluiting, een handelsverbod of een verbod om aan openbare aanbestedingen deel te nemen, ongeacht welke wet het bedrijf of de vzw heeft overtreden. Het wordt ook mogelijk
Minister Onkelinx wijzigt de wet van 4 mei 1999 op de strafrechtelijke aansprakelijkheid van rechtspersonen. Die regelt dat niet enkel mensen (natuurlijke personen), maar ook bedrijven en vzw’s (rechtspersonen) kunnen worden vervolgd voor de strafrechter.

Vandaag kan een rechter slechts voor zware misdrijven, zoals mensenhandel, een rechtspersoon veroordelen tot een (tijdelijke) sluiting. Voor de meeste bedrijven kan dat niet. Voortaan zal een rechter wanneer hij een rechtspersoon veroordeelt tot een geldboete van 132.000 euro of meer, ongeacht het gepleegde misdrijf, ook nog eens kunnen veroordelen tot een sluiting, een handelsverbod of een verbod om aan openbare aanbestedingen deel te nemen.

Onkelinx geeft de rechter ook de mogelijkheid "recidivisten" zwaarder te straffen. Vandaag mag de rechter geen rekening houden met een vorige veroordeling om een rechtspersoon te straffen. In de toekomst kan de rechter dat wel na een vorige veroordeling tot 132.000 euro boete of meer.