Te weinig geld voor behandeling pedofielen


BEERNEM -- Gevangen pedofielen kunnen alleen maar vervroegd vrijkomen als ze in een gespecialiseerde instelling buiten de gevangenis psychotherapie volgen. Het psychiatrische ziekenhuis Sint-Amandus in Beernem is zo'n instelling. Maar afdelingspsychiater Johan Baeke trekt aan de alarmbel. ,,Door gebrekkige subsidiëring moeten we drievierde van alle aanvragen afwijzen'', stelt hij vast. ,,Dat betekent dat die misdadigers na hun gevangenisstraf weer vrijkomen zonder therapeutische behandeling.''

Al bijna vijf jaar behandelt Fides (Forensisch Initiatief voor Deviante Seksualiteit) als enig centrum in West-Vlaanderen pedofielen en andere seksuele delinquenten die aanspraak maken op vervroegde invrijheidstelling. Daarvoor beschikt het over twaalf bedden. Een ambulant centrum is actief in Beernem-dorp, het residentiële broertje Fides R werkt binnen de muren van het Sint-Amandusinstituut. Het is een gesloten afdeling. ,,Wie zich niet aan de regels houdt, vliegt terug naar de gevangenis en moet zijn straf tot het einde uitzitten'', zegt dokter Johan Baeke.

-- Hoe komen die seksuele delinquenten in Fides R terecht?

In de nasleep van de zaak Dutroux kunnen gedetineerde pedofielen alleen nog vervroegd vrijkomen als ze psychotherapie volgen in een gespecialiseerde instelling buiten de gevangenis.

Die moet ervoor zorgen dat ze na hun definitieve vrijlating geen nieuwe slachtoffers maken. Sommige gevangenen worden door ons ambulant behandeld gedurende minimum twee jaar, anderen moeten verplicht in het ziekenhuis blijven voor minimum een jaar.

-- Behandelen jullie alle pedofielen die voor vervroegde invrijheidstelling in aanmerking komen?

Neen, en dat is onze frustratie. Van de 450aanvragen konden maar 104seksueel delinquenten met een therapie starten.

Pedofielen die middelmatig of zeer gevaarlijk zijn, kunnen we om veiligheidsredenen niet opnemen. Ook analfabeten, geesteszieke daders of psychopaten komen er niet in omdat zij niet vatbaar zijn voor onze therapie. Sinds kort behandelen we wel op ambulante basis mentaal gehandicapte daders. Dat betekent dat we verplicht zijn om 75procent weg te sturen.

Die misdadigers kunnen niet meer vervroegd vrijkomen, maar zodra ze hun straf uitgezeten hebben, komen ze toch terug op straat, zonder dat zij enige behandeling hebben gehad.

Berichten over pedofielen die naar hun buurt terugkeren of die geen behandeling vinden, verwonderen mij dan ook niet.

-- Dat is onaanvaardbaar.

Wij nemen alleszins onze verantwoordelijkheid op waar we kunnen. Maar Fides R wordt niet extra gesubsidieerd door de overheid. Dat wij noodgedwongen selecteren, kan de regering ons niet verwijten.

Het is aan de overheid zelf om voldoende middelen vrij te maken zodat meer pedofielen behandeld kunnen worden. Maar tot op heden gebeurt dat nog altijd niet.

-- Hoe werkt de therapie?

Als een pedofiel systematisch naar het zwembad of naar het park trekt om kinderen te zien, dan mag hij daar nooit meer naartoe. Dat aanleren gebeurt heel systematisch.

Eerst moet hij binnen blijven, daarna mag hij op het domein van het instituut wandelen.

Geleidelijk kan hij de straat op, en uiteindelijk mag hij een hele dag weg. Vooraf moet hij wel een planning maken en achteraf in detail vertellen wat hij gedaan heeft, zodat we hem kunnen controleren. Wie oneerlijk is, sturen we terug naar de cel.

In een latere fase werken we aan zijn persoonlijkheid, zodat hij minder vlug hervalt. Pas daarna kan hij terug een stap in de maatschappij zetten. Toch heeft een voormalige pedofiel nog jaren nazorg nodig.

-- Hoe groot is de slaagkans?

Wij kennen maar twee pedofielen die hervallen zijn. Maar zeker zijn we natuurlijk nooit. Op dit moment kan het dat iemand die wij de vrijheid hebben gegund, opnieuw over de schreef gaat. (mca)