Ze hadden deze week zelfs geen tijd om in Brussel hun ZAMU-award te gaan afhalen en stuurden dan maar vader Zaki. Zo druk zijn Stephen en David Dewaele, voormannen van Soulwax, in hun Gentse repetitiehok bezig met hun nieuwe plaat. Dat ook hun Britse top-producer Flood tijdelijk zijn tenten in hun thuishaven opslaat, hadden ze liever stil gehouden, maar in een groot dorp als Gent blijft zoiets natuurlijk nooit lang geheim.

Flood, echte naam Mark Ellis, is een grote meneer. De Brit begon zijn carrière als technicus bij New Order en werkte als producer met U2, Smashing Pumpkings, Nick Cave en PJ Harvey. Met deze laatste heeft hij trouwens een nieuw project op stapel staan.

De Dewaele-broers hadden de samenwerking met Flood niet gepland. De bedoeling was opnieuw een beroep te doen op David Sardy, die in 1999 hun vorige plaat Much Against Everyones Advice inblikte. ,,Maar plots stond Flood voor de deur'', zo luidt het verhaal. Hij wou perse met de broers de studio in en, straffer nog, hij stond er op enkele weken in Gent te logeren.

Eind vorig jaar trok Soulwax in Londen een eerste maal met Flood de studio in. Eerst werden plannen gemaakt om verder te werken in New York, maar omdat Flood binnenkort vader wordt, wilde hij liever dicht bij huis blijven. Bovendien bleek hij Gent, na een korte prospectie, een te gekke stad te vinden, waar hij zich onmiddellijk thuis voelde.

En zo komt het dat Flood, in alle discretie, nu al enkele weken in het vaste repetitielokaal in het centrum van Gent met de Dewaeles, bassist Stefaan Van Leuven en drummer Steve Slingeneyer aan het langverwachte nieuwe album arbeidt. Naar verluidt schijnt het gezelschap zich daarbij uitstekend te amuseren.

Hoe de plaat zal klinken is moeilijk voorspelbaar. Stephen en David houden van harde muziek met melodieuze zanglijnen. Een beetje zoals de Queens Of The Stone Age, maar toch helemaal anders. Wanneer het nieuwe Soulwax-kindje uiteindelijk klaar zal zijn, durft niemand luidop te zeggen. Een eerste single zou er in mei moeten aankomen.

Inmiddels wordt wel gefluisterd dat Felix Da Housecat, de Amerikaanse dj van de hit Madame Hollywood , en Josh Homme van de rockband Queens Of The Stone Age zullen meedoen op de plaat. En dat Stephen een aantal drum- of pianopartijen voor zijn rekening zal nemen nemen.