CLOSE-UP

oefening in kijken

BRITSE KUNSTENAAR ANTONY GORMLEY TE GAST IN BRUSSEL Antony Gormley werd bekend met beelden die op het menselijk lichaam gebaseerd zijn. In zijn jongste werk, te zien bij de Brusselse galerie Xavier Hufkens, ontleedt hij de werkelijkheid in cellen en atomen. 'We moeten ons bewust worden van de wereld die we niet kunnen zien.'

Van onze redacteur

Antony Gormley (Hampstead, 1950) is een van de niet zo talrijke hedendaagse kunstenaars die bij een groot publiek geliefd zijn. Zijn belangrijkste thema, de menselijke figuur, is daar niet vreemd aan. Een publiek dat dode haaien op sterk water, getatoeëerde varkens en het gestoei van pornosterren als kunst geserveerd krijgt, vindt bij Gormley een vorm terug die herkenbaar is.

De kunstenaar is niet vies van een spectaculaire aanpak. Een van zijn beroemdste werken is de Angel of the North, een reusachtig stalen monument - de engel is 20 meter hoog, zijn vleugels 54 meter lang - dat hij optrok naast de autoweg bij Gateshead. Het werk groeide uit tot een icoon van de hele streek. In ons land maakte Gormley zes jaar geleden een onvergetelijke indruk met het leger van honderd figuren dat hij voor Beaufort neerpootte op het strand van De Panne. Vaak zijn zijn figuren afgietsels van zijn eigen lichaam.

Met de tentoonstelling Aperture bij Xavier Hufkens in Brussel zal de Brit veel van zijn fans verrassen. De klemtoon ligt er op veelhoekige abstracte structuren die we volgens Gormley als cellen kunnen beschouwen. Met zijn nieuwe werk wil hij ons leren kijken naar de bouwstenen van de natuur. 'De wetenschap van de twintigste eeuw heeft ons geleerd dat wezenlijke processen in de natuur niet zichtbaar zijn voor het menselijk oog', zegt hij.

Gormley dankt zijn belangstelling voor wetenschap aan het boek De Tao van fysica van Fritjof Capra. In zijn jongste werken brengt hij het idee tot uitdrukking dat de hele natuur, zowel mensen als hemellichamen, aan dezelfde wetten onderworpen zijn. Hij toont menselijke figuren die uit hoekige vormen zijn opgebouwd, maar ook abstracte constellaties die je als sterrenstelsels zou kunnen bekijken.

'Ik vind wetenschap heel avontuurlijk', zegt hij. 'Maar zelf ben ik op dat gebied slechts een amateur. Ik heb ooit een sculptuur mogen maken voor de deeltjesversneller van het Cern in Genève, wat een van de mooiste opdrachten was die ik ooit heb gekregen. Als kunstenaar heb je de mogelijkheid om mensen beter te leren kijken. Mijn werk wil geen romantisch plaatje zijn, het wil de toeschouwer uitdagen en bewuster helpen leven. In welke wereld leven wij: dat is de vraag die mij bezighoudt en die ik wil overbrengen.'

Happening

De knap gepresenteerde tentoonstelling in Brussel omvat behalve beelden en tekeningen ook een enorme installatie die Gormley de titel Firmament meegaf. Ze staat in een zaal die van de vloer tot het plafond volledig gevuld is met woekerende abstracte vormen in roestvrij staal. Je kunt er met wat zoeken een menselijke vorm in terugvinden, maar ook de illusie van een uitdeinend universum zit erin. Lichter en poëtischer zijn de zwevende sculpturen in een zaal wat verderop, die de suggestie van een sterrenbeeld oproepen.

Gormley, die voor de opstelling van de werken naar Brussel kwam, zit dezer dagen met zijn gedachten vaak op Trafalgar Square. Geregeld kruipt hij achter zijn computer om de vorderingen van zijn veelbesproken project One & Other op het Londense plein live te volgen. Honderd dagen lang krijgen 'gewone Britten' de kans om een uur lang als levend standbeeld plaats te nemen op de fameuze 'lege sokkel' van Trafalgar Square (DS van 8 juli). De happening, die 24 uur op 24 doorgaat, kent een geweldig succes.

'Er staan altijd mensen rond, zelfs om vier uur 's nachts', zegt Gormley. 'De interactie tussen de levende standbeelden en het publiek is trouwens het boeiendste aspect van het hele project. We hebben schitterende grapjassen zien passeren, volleerde performers en wereldverbeteraars, maar ook onwennige mensen die geen woord konden uitbrengen en alleen maar verzaligd in het rond keken. Er was een kerstman die in augustus kerstbomen kwam verkopen, en een vrouw die op de sokkel plots begon te bidden voor alle Londenaars.'

Gormley denkt dat One & Other een unieke momentopname van onze tijd is. Niet voor niets koopt de British Library de opnamen van het volledige project (ruim drie maanden beeld!). 'Het gaat in de happening om net hetzelfde als in mijn andere werken: mensen met nieuwe ogen leren kijken naar elkaar en naar hun wereld. Daar hebben we kunst toch voor.'

Xavier Hufkens, Sint-Jorisstraat 6-8, Brussel, tot 22 oktober,

dinsdag tot zaterdag 12-18 uur.

Het project 'One & Other' op

Trafalgar Square in Londen loopt nog tot 14 oktober.

www.xavierhufkens.com

www.oneandother.co.uk

Binnenland
 1. 'Als Magnette de geschiedenis wil ingaan als de doodgraver van België, is hij goed bezig'
 2. Verbod verkoop tabak aan min-zestienjarigen moeilijk te controleren
 3. Open VLD zet strijd voor goedkeuring Ceta voort
 4. 'Het moet mogelijk zijn om nog een akkoord te vinden'
 5. Technische problemen bij website en dS Avond
 6. Video ‘Als hij of zij je oudere foto’s liket, dan heb je beet’
 7. Waarom strenge maatregelen tegen alcohol zo gevoelig liggen
 8. Ontploffing op militair domein blijkt vals alarm
 9. Roger Blanpain tijdens uitvaartplechtigheid overladen met lof
 10. ‘Toon bange kinderen beelden van goede clowns’
 11. Broer Hicham Chaib en kompaan blijven aangehouden
 12. Minder passagiers voor Brussels Airport
 13. Hasselt krijgt even burgemeester van Marokkaanse origine
 14. Bert Anciaux: ‘NMBS en regering negeren problemen van psychisch zieke reizigers’
 15. Knokke-Heist en Molenbeek hebben zelfde percentage wanbetalers
 16. Levenslang gevorderd voor Turkse cafébaas
 17. Premier ‘niet gerustgesteld’ over Waals verzet Ceta
 18. ‘Hogere leeftijdsgrens alcohol enkel nuttig als klant zelf aansprakelijk is’
 19. ’Handelaren betalen het gelag’
 20. 'Stop met die populistische praat, Montasser. Die is er al genoeg'
Sport
 1. Jolien D'Hoore pakt zilver op EK piste
 2. Zilver voor Nicky Degrendele op EK piste
 3. Video Dendoncker kan met Anderlecht kloof slaan: "Zou mooi zijn"
 4. GP van de USA: eerste oefensessie: Mercedes dominant, Hamilton snelste
 5. Video Neymar zet krabbel onder hallucinant contract bij Barcelona
 6. Video Preud'homme: "In België is geen enkele ploeg favoriet tegen Club in Brugge"
 7. Oostenrijkse nationale doelman is zes maanden out
 8. Courtois tegen Batshuayi: "Schrijf om te beginnen mijn naam eens juist!"
 9. Guardiola stelt Vincent Kompany gerust
 10. Foto Kerber is “Speelster van het Jaar” en poseert samen met collega’s voor start van Finals
 11. Minsk gaat Europese Spelen van 2019 organiseren
 12. Keukeleire sneuvelt met de meet in zicht in Abu Dhabi
 13. Limburg United strikt IJslander Vihjalmsson maar verliest Vanwijn
 14. Kerber leidt rode groep, Radwanska voert witte groep aan op WTA Finals
 15. Match Of The Day-presentator Lineker zwaar aangevallen na uitspraken over vluchtelingen
 16. Yannik Reuter stoot door naar halve finales in Brest
 17. Nieuw contract en monsteropstapclausule voor Carrasco
 18. Geen medaille voor Pieter Timmers op 100m in Singapore
 19. Video Ferrari-piloot Kimi Raikkonen blikt vooruit naar de GP van de USA
 20. Zondag Wereldbeker op de Cauberg: Generale repetitie voor WK 2018