Volgens een welingelichte bron moet Fortis straks 1 à 2miljard euro afschrijven op de subprime-portefeuille. Geruchten over een winstwaarschuwing en een dividendbetaling in aandelen deden de koers gisteren tot 12 procent kelderen.

banken

van onze redacteurHet aandeel Fortis dook gistermiddag loodrecht naar beneden na een stroom van marktgeruchten over een geplande miljardenafschrijving op de subprime-portefeuille en mogelijke liquiditeitsproblemen bij Fortis. Na een steile duik met 12procent herstelde het aandeel lichtjes en sloot Fortis gisteren uiteindelijk 10,3 procent lager af op 13,26 euro.

Er zijn aanhoudende geruchten (DS 22januari) dat Fortis straks een afschrijving van één miljard euro moet afboeken op zijn CDO-portefeuille van 53miljard euro -obligaties verbonden aan risicovolle subprime-hypotheken. Omdat dat bedrag afgeboekt zou worden via de winst- en verliesrekening hield de markt gisteren dan ook sterk rekening met een winstwaarschuwing van de bank. Dat was meteen ook de reden waarom de zakenbank Dresdner Kleinwort in de ochtend haar advies voor Fortis verlaagde.

Een welingelichte bron bevestigde gisteren echter aan de redactie dat de subprime-verliezen bij Fortis nog hoger liggen, namelijk 'ergens middenin een vork van 1 tot 2miljard euro'. Andere marktgeruchten over mogelijke liquiditeitsproblemen en een nieuwe kapitaalverhoging zijn volgens ingewijden sterk overtrokken.

Fortis heeft het toegestane kapitaal namelijk helemaal opgebruikt voor de financiering van zijn deel in ABN Amro. De uitgifte van eventuele nieuwe aandelen moet goedgekeurd worden door de aandeelhoudersvergadering en dat vergt tijd. Om het fel geteisterde eigen vermogen van Fortis wat te sparen, zou de bankverzekeraar volgens ingewijden wel een uitbetaling van het dividend in aandelen overwegen.

De harde klap die het aandeel gisteren kreeg, is volgens specialisten te wijten aan de slechte communicatie van Fortis, dat het subprime-risico bewust heeft weggemoffeld. 'In een beursmarkt vol emotie wordt dat keihard afgestraft', zei een analist.

Een woordvoerster had ook gisteren geen verklaring voor de koersval. Volgens een ingewijde heeft Fortis schrik van de reactie van de markt en wil het bedrijf daarom wachten tot de jaarcijfers van 7maart om de subprime-verliezen 'in een bredere context' op te biechten. Al bestaat de kans dat Fortis nu sneller communiceert.

www.standaard.biz/fortis