Bent u een superproever?

We proeven niet allemaal hetzelfde. Dat komt mede door een verschillende genetische aanleg, zo leert de ontdekking van de smaakreceptoren nu ook. Zo is al lang bekend dat driekwart van de mensen water met phenylthiocarbamide (PTC) of 6-n-propylthiouracil (PROP) als heel bitter ervaart, terwijl een kwart er niets van proeft. Die laatsten hebben een variatie in het gen Tasr2 waardoor een van de dertig bitterreceptoren niet meer functioneert, zo ontdekte het Smaakwetenschappelijk Centrum van de Cornell Universiteit in 2005.

Hetzelfde centrum stelde vorig jaar ook vast, in een studie onder 242 proefpersonen, dat bepaalde mensen minder goed umami proeven. Zij hebben een variatie in het gen voor een van de twee umami-smaakreceptoren waardoor dit minder goed werkt.



Het smaakcentrum ...
Dit is een ds Plus artikel. Het behoort tot het betalende deel van de website.
U las 40 van de 211 woorden

Verder lezen?


Lees meteen alle betalende artikels op de site

Reeds abonnee?


Nog niet geregistreerd?

Registreer